Abonnementsartikel

I Københavns Sydhavn har Zacho-Lind anvendt styrbar underboring til at fjerne gasser af chlorerede opløsningsmidler under forurenet ejendom.

Zacho-Lind A/S har ved hjælp af styrbar boring installeret to rør for at suge gasser af chlorerede opløsningsmidler ud under en nybygget etageejendom i Københavns Sydhavn. Der var tale om en opgave, hvor opgravning ikke var en mulighed, fortæller Zacho-Lind.

- Det helt særlige ved denne opgave er, at der benyttes traditionelle PE-rør samt rør fra grundvandsboringer. Vi kombinerede simpelthen rørtyperne for at udføre installationen. Samtidig havde vi filterrør med til at suge luften ud, forklarer Christian Rønne, projektleder for Styrbar Boring hos Zacho-Lind.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Forurenede dampe

Miljøafdelingen i Region Hovedstaden og Københavns Kommune vurderede, at den etablerede udsugning i fundamentet ikke var tilstrækkelig kraftig til at undgå, at forurenede dampe sivede op i de fremtidige boliger.

- Derfor skulle vi finde den optimale løsning for at øge trykket i det system, der var installeret i fundamentet, for at trække de forurenede dampe ned i den nye udsugning. En sjælden, spændende opgave, der for alvor viser mulighederne med styret boring, siger Christian Rønne.

Hos Orbicon, som er rådgiver på projektet, vurderer senior projektleder og civilingeniør Benedicte Rosenborg , at det ikke ville lykkes at komme 100 procent i mål med almindelige boringer. Med de styrede boringer var det muligt at installere filterrør centralt inde under bygningen, hvilket var det mest effektive.

- Da vi ikke vidste præcist, hvor den kraftige forurening lå, fik vi udført to styrede boringer på tværs ind under bygningen for at dække det 109 kvadratmeter forurenede område bedst muligt. På den måde kunne vi koble den eksisterende ventilation på filterrørene, forklarer Benedicte Rosenborg.

I vækst

Zacho-Lind har stor erfaring med No-Dig-metoder, og virksomheden er medlem af Kontrolordningen for Styret Boring og Gennempresning under Dansk Byggeri. Zacho-Lind fortæller, at det er Danmarks eneste godkendte og uvildige kontrolordning inden for nyetablering af ledninger ved styret boring. Medlemsvirksomhederne udfører alt arbejde efter ensartede standarder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Christian Rønne peger i den forbindelse på, at styrbar boring er et område i vækst, blandt andet fordi det en præcis og målsikker opgravningsfri metode, som ikke kræver megen arbejdsplads. Metoden anvendes derfor typisk i tilfælde, hvor normalt gravearbejde er vanskeligt eller uhensigtsmæssigt.