Abonnementsartikel

Derudover er den polske virksomhedsejer blevet udvist af Danmark med indrejseforbud for bestandig.

En 39-årig polsk mand er ved Retten i Hillerød fundet skyldig i at snyde den danske statskasse for 7,8 mio. kr. ved at indberette moms af fiktive regninger og ikke indeholde skat hos de ansatte.

Manden etablerede i 2011 et dansk anpartsselskab, hvor han selv var eneejer og direktør. Selskabet drev virksomhed med nedrivning og brolægning. I december 2016 blev han dog tiltalt for omfattende skatte- og momsunddragelse. Tiltalen angik blandt andet unddragelse af moms fra 2013 til 2016 med ca. to mio. kr.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Et andet væsentligt forhold drejede sig om, at han i samme periode havde undladt at indeholde A-skat og AM-bidrag, hvorved statskassen blev unddraget ca. 5,4 mio. kr. Anklagemyndigheden var af den opfattelse, at tiltalte drev virksomheden med sort arbejdskraft, og at der blev udstedt fiktive fakturaer. Det fremgår af domsresuméet på Retten i Hillerøds hjemmeside.

Husker ikke personer

Den tiltaltes virksomhed samarbejdede med en større entreprenørvirksomhed i Danmark. Det fremgik af deres samarbejdsaftale, at de ansatte hos den tiltalte polske mand skulle være omfattet af en dansk overenskomst, og at tiltalte ikke måtte benytte underentreprenører.

Men den tiltaltes virksomhed indgav ikke regnskab for 2015 og havde i 2013 og 2014 trukket store beløb fra i købsmoms ved indgivelse af momsregnskab. På grund af mistanke om skatteunddragelse ransagede politiet den 7. juni sidste år den tiltaltes opholdssted og beslaglagde et omfattende materiale, herunder regnskabsbilag.

- SKAT gennemgik materialet og fandt ud af, at tiltaltes virksomhed havde fakturaer fra 25 underentreprenører. Flere af disse var registreret i andre brancher, havde stor skattegæld og var umulige at få kontakt med, skriver Retten i Hillerød.

Under straffesagen, som blev afviklet over syv dage, kunne tiltalte ikke redegøre for sit samarbejde med de pågældende underentreprenører. Tiltalte kunne for eksempel ikke huske, hvem der havde været hans kontaktperson i nogle af dem. Anklageren redegjorde for omfanget af samarbejdet med den større entreprenørvirksomhed sammenholdt med tiltaltes indberetninger og bevægelserne på virksomhedens bankkonti.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fængsel og udvisning

Retten lagde til grund, at tiltalte havde haft et ubestemt antal personer ansat i sin virksomhed, typisk med en timeløn på 70 kr., uden at ansættelserne var indberettet til SKAT, og uden at der var indeholdt skat eller arbejdsmarkedsbidrag. Retten fandt det også bevist, at tiltaltes momsangivelser var baseret på fiktive fakturaer.

Den polske mand blev dømt til fængsel i to år og frakendt retten i fem år til at deltage i ledelsen af en erhvervsvirksomhed i Danmark eller i udlandet uden at hæfte personligt og ubegrænset for virksomhedens forpligtelser. Tiltalte blev udvist af Danmark med indrejseforbud for bestandig.

Tiltalte var ikke til stede ved dommens afsigelse og blev varetægtsfængslet in absentia under sagens videre behandling. Forsvareren oplyste, at tiltalte anker dommen til frifindelse.