Abonnementsartikel

Esbjerg Kommune investerer 216 millioner kroner i et rekreativt havnemiljø, som skal stå færdigt inden udgangen af 2019.

Nu går byggeriet af Esbjergs storstilede rekreative satsning i gang, som involverer en havnelagune, en havneø og en lystbådehavn, som kan danne ramme om maritime aktiviteter. I denne uge graves de første kubikmeter sand op fra havbunden for at skabe Esbjerg Strand nord for Esbjerg Havn, og naboen bliver Esbjergs kendte vartegn skulpturen Mennesket ved Havet.

Esbjerg Strand projektet består af flere etaper. Den første etape, som kaldes etape 0, involverede en udbygning af infrastrukturen til området. I samme omgang blev der etableret et nyt erhvervsområde med domicilbyggerier langs Esbjerg Brygge. Bygningerne får udsyn til havneøen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi udvider Danmark med 300.000 m2 med dette projekt og Esbjerg Strand kommer til at tilbyde det, som byen længe har savnet. Vi er en havneby, men Esbjerg Havn er en industrihavn, hvor kapaciteten ikke indbyder til reelle rekreative områder. Derfor har vi savnet de mange tilbud og aktiviteter, som en rekreativ havn kan byde på. Det råder vi nu bod på med Esbjerg Strand, siger borgmester Johnny Søtrup.

Havneøen skabes af havbunden

Etableringen af dæmningen og den 60.000 kvadratmeter store havneøen vil ske med det eksisterende materiale fra havbunden. Inde i lagunen graves der sejlrender op til 4,5 meter dybe, så den planlagte lystbådehavn på havneøen kan anløbes. Op til 300 lystbåde vil kunne bruge havnen. Havneøen får to forbindelser til land, en mindre bro til dæmningen og en reel broforbindelse fra Esbjerg Brygge til tungere trafik.

Der vil være promenader og torvepladser med cafeliv på øen, og 26.000 kvadratmeter erhvervsjord skal gøres salgsklart. De højeste bygninger på øen kan blive op til 11 etager.

Når hele anlægget står færdigt ved udgangen af 2019, er der stadig plads til flere visioner. På længere sigt kunne næste etape være en udbygning af dæmningen, hvor forhavnen udvides og der kan etableres badestrand, klitlandskab og endda et kunstmuseum.