Abonnementsartikel

Forsyningsselskab har investeret i verdens mest avancerede satellitmodtagere, der sikrer præcision ned på centimeteren, når ledninger i undergrunden skal lokaliseres.

Med 103.000 borgere fordelt på ni kvadratkilometer er Frederiksberg det tættest bebyggede område i Nordeuropa.

Høje bygninger og smalle gader har i mange år holdt Frederiksberg Forsyning fra at anvende GPS til at lokalisere ledninger, der skal udskiftes eller repareres. Men nu har selskabet fået øjnene op for den teknologiske revolution på området for geolokation og har anskaffet sig avanceret udstyr, der i samspil med GPSnet.dk, giver en nøjagtighed, der var umulig for blot et år siden. For borgerne er det ensbetydende med færre og kortere gener fra reparationsarbejde på forsyningsnettet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Blandt landmålere har der altid været konsensus om, at GPS ikke fungerer i storbyer, fordi signalet fra de amerikanske satellitter ikke kan nå modtagere nede mellem høje bygninger i Danmark. Men med det nye system fungerer det fantastisk. Selv under dårlige forhold har vi 13 tilgængelige satellitter at navigere efter og en nøjagtighed på tre centimeter, fortæller Thomas Wester-Andersen, GIS-medarbejder i Frederiksberg Forsyning.

Selv under dårlige forhold har vi 13 tilgængelige satellitter at navigere efter og en nøjagtighed på tre centimeter.

Thomas Wester-Andersen

Frederiksberg Forsyning

Fire systemer samlet

Den høje præcision skyldes, at GPSnet.dk ikke kun anvender det amerikanske GPS, men også de tre nye satellitsystemer, nemlig Ruslands Glonass, Kinas Beidou og vigtigst af alt Europas helt nye Galileo, der er udviklet af det europæiske rumagentur ESA.

- Med de tre nye systemer kan vi tilbyde adgang til flere og bedre placerede satellitter, hvilket giver et mere præcist signal. Det glæder mig at se, hvordan vores netværk har effektiviseret arbejdsgangene i Frederiksberg Forsyning. Entreprenører, byggefirmaer og arkitekter vil på samme måde kunne drage stor nytte af de nye muligheder inden for satellitnavigation, siger Niels Rasmussen, forretningschef i Geoteam, der er verdens første leverandør af netværk og hardware, der understøtter samtlige fire satellitsystemer som en sømløs enhed.

Effektiviseret drift

For få år siden brugte Frederiksberg Forsyning målebånd, papir og blyant til at nedfælde ledningernes placering. Tilbage på kontoret blev oplysningerne efterfølgende indført i de digitale kort. Nu fungerer hele processen automatisk ude på lokationen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Før var der risiko for fejl, vi var altid to af sted på opgaver, og det var generelt en langsommelig proces. Med dette køb har vi øget produktiviteten markant, og et konservativt bud er, at vi løser opgaverne 40 procent hurtigere. Samtidig har hele huset fået øjnene op for, hvad det nye udstyr kan, og vi opnår yderligere besparelser ved at lave opgaver, som vi før bestilte landinspektører til at løse, forklarer Thomas Wester-Andersen.

Frederiksberg Forsyning investerede i Geoteams topmodel, en R10-modtager fra den amerikanske producent Trimble, samt en Slate controller, ligeledes fra Trimble, der processerer oplysningerne.