Abonnementsartikel

Der er ingen gylden mellemvej, hvis kommuner vil udlicitere på det tekniske område. Det kræver arbejde - meget arbejde.

Frederikssund Kommune udliciterer mest af det tekniske område blandt landets 98 kommuner. Det viser en analyse fra Dansk Byggeri, som de har lavet på baggrund af tal fra Danmarks Statistik.

Ud fra samme analyse konkluderer Dansk Byggeri, at udliciteringen på det tekniske område er gået i stå i landets kommuner.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fra 2007 til 2015 steg udliciteringen fra 34,8 procent til 42,5 procent. Men fra 2015-2016 så man et lille fald på 0,1 procentpoint til 42,4 procent.

Jeg vil mene, at hvis man kun udbyder vintertjenesten alene, får man en for dyr pris samlet set, og det giver en unødig ekstra administration med flere kontrakter.

Driftschef Karsten Sunne Haslund

Vej og Park i Frederikssund Kommune

Dansk Byggeri ønsker, at det tekniske område bliver fuldt udliciteret. Derfor ser de udviklingen fra 2015-16 som en advarsel.

Samlet pakke

Vintertjenesten i Frederikssund Kommune er også udliciteret til HedeDanmark, som siden 2012 har taget sig af størstedelen af kommunens vejtekniske driftsområde.

Det giver ikke mening at tage vintertjenesten ud af den samlede pakke, og enten beholde den internt i kommuneregi, eller udlicitere den for sig selv.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det grej man bruger om vinteren, er mange gange det samme som det, man bruger om sommeren. Mandskabet, man bruger om sommeren til de grønne, grå og sorte områder, kan man bruge om vinteren, når de andre områder ligger lidt stille, siger Karsten Sunne Haslund, der er driftschef i Vej og Park i Frederikssund Kommune.

Man kan dog have et mindre servicekorps til at udføre dele af vintertjenesten, hvis man har skarpe deadlines ved for eksempel institutioner.

- Man kunne trække landmænd og vognmænd ind, som har traktorer og lignende stående stille om vinteren. Men der er også noget, der hedder lokalkendskab. Gartnerne, som kører rundt om sommeren, kender de forskellige institutioner, og det er en klar fordel. Det er altid et mareridt at lave vinterkøreplan og tro, at folk kører efter dem, siger driftschefen.

Han tilføjer:

- Jeg vil mene, at hvis man kun udbyder vintertjenesten alene, får man en for dyr pris samlet set, og det giver en unødig ekstra administration med flere kontrakter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Nødvendigt eftersyn

91,8 procent af alle egnede opgaver udliciteres på det tekniske område i Frederikssund Kommune, viser analysen fra Dansk Byggeri.

Baggrunden for udbuddet var, at Frederikssund Kommune efter kommunesammenlægningen i 2007 oplevede, at de fire tidligere kommuner havde hver sin standard for vedligeholdelsen af veje og parker. Der var derfor behov for at harmonisere kvalitetsniveauet. Desuden ønskede kommunen at undersøge, om en privat leverandør kunne løse opgaverne billigere end kommune selv.

- Det var mit job som nystartet driftschef at kigge på, hvordan man fremadrettet skulle se ud. Vi gennemførte en leanproces for at få et overblik over de opgaver, vi lavede og få klarlagt, hvad der var nødvendigt at lave, siger Karsten Sunne Haslund.

Reduktion i antal folk

Ifølge driftschefen, er besparelsen på hele vej- og parkområdet omkring ti millioner kroner om året. Effektiviseringen af opgaverne, harmoniseringen af kvalitetsniveauet og den grundige forberedelse af udbuddet har ført til en besparelse på cirka fem millioner kroner årligt. Dertil kommer en besparelse på yderligere cirka fem millioner kroner om året ved at overlade arbejdet til HedeDanmark.

- Man var oppe over 50 mand. HedeDanmark bruger produktionsmæssigt i dag lidt over 20 mand samt en række underleverandører. Vej og Park beholdt af driftssikkerhedsmæssige årsager et lille team af specialister på ti mand til styring af vinterudkaldene, naturpleje og andre opgaver, siger Karsten Sunne Haslund.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han fortæller videre, at nogle steder var niveauet for højt, mens det andre steder var for lavt.

Omkostningerne er store

Besparelsen på driften er ikke ren profit. Forarbejdet og indkørende er nemlig tidskrævende.

- Øvelsen skal man lave alle andre steder, men man skal også overveje, hvis man har en Vej og Park-afdeling, der virker, om de skal give en kontrolpris, siger driftschefen.

Det kræver, at man har det fulde overblik over opgaverne inden for området.

- Hvis man ikke har det, må man endelig ikke gennemføre sådan en proces. Det har nogle kommuner desværre gjort. Så finder de efterfølgende ud af, at der er ting, de ikke har haft med i udliciteringen, og så holder forudsætningerne ikke, siger Karsten Sunne Haslund.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Forarbejdet skal forventes at tage et til to år, fortæller han. I Frederikssund Kommune udgjorde udgifterne til udbuddet 3,8 millioner kroner.