Abonnementsartikel

NCC vil fremme biologisk mangfoldighed i grusgravene, både mens de er i brug og efterfølgende.

Entreprenørvirksomheden NCC driver 17 grusgrave i Danmark. Og her er det ikke bare maskiner og bunker med sten, sand og jord, der dominerer. Grusgrave er nemlig et attraktivt miljø, som virker som små oaser for truede dyre- og plantearter. Og det tager NCC højde for i sit arbejde.

- Grusgravenes foranderlige og næringsfattige naturmiljø giver os de bedste forudsætninger for at fremme den biologiske mangfoldighed og artsdiversiteten. Vi sørger bl.a. for at efterlade næringsfattige arealer uden muld, så både planter, svampe og insekter kan trives og dermed også skabe fødegrundlag for mange dyrearter. Vi efterlader store bunker af større sten for at tiltrække krybdyr og padder, og vi bevarer også stejle skråninger og skaber vandflader med forskellige dybder for at tiltrække insekter, fugle og padder, siger Chefgeolog i NCC Industry, Nanna Swane Lund i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Levende arbejdsplads

Under overskriften 'Den levende arbejdsplads' inviterer NCC nu borgere, samarbejdspartnere og øvrige interesserede indenfor i deres grusgrav i Sorø for at inspirere andre til og skabe forståelse for, hvordan det er muligt at fremme den biologiske mangfoldighed i naturen. Det sker i anledning af 'Råstofdagen 2017', hvor hele råstofbranchen flere steder i landet holder åbent hus i deres grusgrave lørdag den 16. september fra klokken 10-14.

- Råstofdagen er en mulighed for at opleve, hvordan en grusgrav ser ud og virker til daglig. Vi ser arrangementet som en god anledning til at sætte fokus på biodiversitet i grusgraven. Vi inviterer derfor både børn og voksne ind i vores grusgrav i Sorø, hvor man kan opleve grusgraven og naturområdet i hestevogn, i kano, på skattejagt, med biolog og ved droneoverflyvning, siger Nanna Swane Lund.

Penge til biologisk mangfoldighed

Når NCC etablerer en ny grusgrav, bliver der fra begyndelsen afsat penge til at fremme den biologiske mangfoldighed -både under og efter brug. Det sker ved at skabe øgede naturværdier i området i form af næringsfattige flader, skrænter og vandhuller, som kan give levesteder til truede planter og dyr.

- Ved at invitere borgere og samarbejdspartnere til åbent hus håber vi at kunne skabe forståelse for grusgravning og de unikke naturområder, der skabes i forbindelse med virksomheden. Samtidigt håber vi på at inspirere andre til at tænke i biodiversitet - både som privatperson og som virksomhed, siger Nanna Swane Lund.