Abonnementsartikel

Der er ikke nok fokus på håndtering af byggeaffald i byggebranchen og blandt bygherrer, siger branchen selv ifølge en ny undersøgelse.

Der mangler fokus på at håndtere byggeaffald i byggebranchen. Det mener 71 procent af de adspurgte branchefolk i en ny undersøgelse. Omkring en tredjedel af de adspurgte oplever desuden, at det enten er vanskeligt eller meget vanskeligt at fortolke og anvende reglerne for bygge- og anlægsaffald i praksis.

Byggeaffald udgør 35 procent af Danmarks samlede affaldsmængde svarende til 4,1 millioner tons byggeaffald årligt. Håndtering og genanvendelse af byggeaffald er altså et helt afgørende område at få bedre styr på, hvis ambitionerne om cirkulær økonomi og et Danmark uden affald skal kunne indfries.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Behov for mere viden

Når så mange oplever, at byggeaffald ikke prioriteres højt nok, og undersøgelsen viser, at der samtidig er stor usikkerhed på området, tyder det på, at der er behov for at løfte videnniveauet.

Centerleder Anke Oberender

Videncenter for Håndtering og Genanvendelse af Byggeaffald

- Når så mange oplever, at byggeaffald ikke prioriteres højt nok, og undersøgelsen viser, at der samtidig er stor usikkerhed på området, tyder det på, at der er behov for at løfte videnniveauet, siger Anke Oberender, centerleder for Videncenter for Håndtering og Genanvendelse af Byggeaffald.

Usikkerheden vedrører både, hvordan reglerne skal anvendes, og hvordan håndteringen af affaldet bør foregå.

Usikkerhed om ansvaret

De adspurgte i undersøgelsen kan til dels identificere de pligter, der er ifølge loven i forbindelse med at håndtere byggeaffald, men der er store udsving i svarene. Kun lidt over halvdelen af de adspurgte svarer for eksempel korrekt på, hvem der har hovedansvaret for, at byggeaffald fra en konkret nedrivning eller ombygning bliver håndteret korrekt ifølge loven. Det rigtige svar er bygherren, men knap en tredjedel placerer hovedansvaret hos entreprenøren.

Særligt halter det med viden om den lovmæssigt fastsatte pligt til at sortere affaldet i mindst ti materialefraktioner, som kun identificeres som en pligt af 11 procent af respondenterne, samt den ligeledes lovmæssigt fastsatte pligt til at genanvende og genbruge mest muligt, som kun identificeres af 48 procent.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Byggeaffald som ressource

Men selvom der tegner sig et billede af, at der er usikkerhed om, hvordan håndteringen af byggeaffald i byggebranchen skal klares, så viser byggebranchen interesse i emnet. For eksempel svarer 30 procent af bygherrerne og 35 procent af entreprenørerne, at de ser affald som en ressource.

Samtidig svarer over 60 procent af bygherrerne og 45 procent af den samlede gruppe af entreprenører, rådgivere, kommuner og øvrige, at de savner viden om, hvordan man genbruger og genanvender byggeaffald.

Byggeaffald skal prioriteres

Knap 28 procent af de adspurgte oplever, at der er barrierer for bedre håndtering af byggeaffald i form af tid, økonomi, manglende viden eller rammebetingelser, der spænder ben.

For Anke Oberender står det på den baggrund klart, at der skal gøres mere for, at branchen får lettere ved at håndtere byggeaffald.

- Selvfølgelig skal vi i Danmark kunne håndtere byggeaffald bedre. Det er helt afgørende for mere genbrug og genanvendelse. Branchen har rykket sig i de senere år, men det kræver fortsat, at byggeaffald i stigende grad prioriteres både fra lovgiveres, bygherrers og byggebranchens side, siger han.