Abonnementsartikel

Endnu inden første etape af Aarhus Letbane har fået tilladelse til at køre med passagere, er planlægningen af næste etape i gang.

Letbanen i Aarhus har stadigvæk ikke fået lov til at transportere mennesker gennem Danmarks næststørste by. Mens man venter på det, er Aarhus Kommune i fuld gang med at gøre klar til, at anden etape af letbanen kan bygges.

Før byrådet tager stilling til anlæg af Letbanens etape 2, forestår et stort planlægningsarbejde. Staten har givet et tilskud på 40 millioner kroner til yderligere undersøgelser af projektet, til miljøvurdering og til undersøgelser af ny terminal i Brabrand, hvor regionale tog vil kunne få forbindelse med letbanen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Undersøgelserne vil gå i dybden med både anlægs- og driftsøkonomien og belyse de samfundsøkonomiske konsekvenser.

- Letbanen bliver en markant styrkelse af den kollektive transport i Aarhus. Med tilføjelsen af etape 2 kommer letbanen til at nå ud til op mod halvdelen af aarhusianernes hjem og en endnu større del af byens arbejdspladser og uddannelsessteder. Letbanen skal løfte den kollektive trafiks serviceniveau, siger Kristian Würtz (S), rådmand for Teknik og Miljø.

Trafikal rygrad

Forundersøgelserne skal også afdække de økonomiske forudsætninger.

- Vi må forvente, at det bliver nødvendigt at tilføre flere penge til driften af den kollektive trafik. Målet er, at mange flere skal bruge busser og letbane, når byen vokser, tilføjer rådmanden.

Med etape 2 skal letbanen udgøre rygraden i den kollektive trafik i Østjylland, når Hinnerup-etapen får Favrskov Kommune med på rutekortet. Desuden bliver der også mulighed for at skabe et stort Parkér og rejs-anlæg ved E45 i Aarhus Nord, ligesom der kan stiges om til letbanen fra tog og busser på Hinnerup Station.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den nye etape sætter byens store turistattraktioner på letbanens rutekort med Den Gamle By, Aros/Musikhuset, handelslivet i City og et nyt kongreshotel på Aarhus Ø, ligesom de store befolkningskoncentrationer i Aarhus Vest og de nye bydele i centrum kommer indenfor rækkevidde.

Mandag behandler Magistraten den indstilling, der skal afklare processen omkring Letbanens etape 2.

Indstillingen lægger op til, at det videre arbejde med Letbanens etape 2 opdeles i tre del-projekter: Lisbjergskolen - Hinnerup, Aarhus Ø og Spanien - Brabrand. Delprojekterne kan håndteres uafhængigt af hinanden, både i den videre planlægning, i anlæg og til dels i drift.

Der lægges derudover op til at realiseringen af letbanen på Aarhus Ø fremskyndes.