Abonnementsartikel

Nyt register skal give entreprenører bedre mulighed for at planlægge og koordinere gravearbejde med hinanden.

Folketinget har vedtaget den reviderede lov for registrering af Ledningsejere. Det er ifølge minister det første spadestik mod bedre planlægning og koordinering af gravearbejder.

- Man kunne lidt muntert sige, at kun en spade graver to gange. Jeg tror, at vi alle kender følelsen af, at der ofte graves flere gange på det samme sted med meget korte mellemrum. Derfor ser jeg også frem til det nye register, der giver entreprenører og graveaktører bedre overblik og mulighed for at koordinere og planlægge gravearbejde så effektivt som muligt. For dig og mig og alle andre danskere, betyder det blandt andet færre gener ved gravearbejde og mindre trængsel i trafikken, siger energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V).

Artiklen fortsætter efter annoncen

I Danmark ligger der 750.000 kilometer rør og ledninger nedgravet i jorden. De forsyner hver dag virksomheder og borgere med el, vand, varme og teleydelser.

Gravemakker og tomme rør

Med den nye lovgivning ønsker man at gøre det nemmere for entreprenører at finde frem til andre, der skal grave på samme sted i god tid, inden gravearbejdet begynder, så man kan grave sammen. Dermed behøver man kun at bryde overfladen en enkelt gang.

Det vil også blive muligt at registrere og søge kontaktoplysninger til ledningsejere med tomme rør. På den måde bliver den ledige kapacitet i rørene udnyttet bedre.

Bedre mulighed for at udnytte tomme rør kan for eksempel reducere omkostningerne ved udrulning af bredbånd, ligesom antallet af gravearbejder kan reduceres yderligere.

- Jeg er meget glad for, at vi nu får et bedre overblik over ledningsnettet. Det kan for eksempel understøtte udrulningen af bredbånd, hvis man enten kan lægge det ned i tomme rør, der alligevel ligger i jorden, eller kan lægge det ned, når andre aktører alligevel graver. Det ser jeg kæmpe fordele i, siger Lars Chr. Lilleholt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Senest med udgangen af 2022 skal alle ledningsejere i Danmark have digitaliseret deres ledningsoplysninger, så de lettere kan sammenstilles og præsenteres for brugerne.

Samtidig vil Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet udvide det eksisterende Ledningsejerregister, så det kan modtage og sammenstille ledningsplaner fra de forskellige ledningsejere digitalt. Herved banes vejen for at ledningsoplysningerne lettere kan medbringes på gravestedet.