Abonnementsartikel

En irritation over dårlige overgange førte til, at autoriseret kloakmester Hans Larsen er blevet opfinder hele to gange.

Ideer opstår ofte, når man står overfor et problem. Sådan var det også for autoriseret kloakmester Hans Larsen i Ranum i Vesthimmerland. Han var mildt sagt ikke begejstret for de overgangsløsninger, der var på markedet.

Siden autorisationen i 1975 havde Hans Larsen benyttet sig af de eksisterende overgange, der var på markedet. Men han var ikke imponeret. Specielt det, at de ikke kunne dække flere dimensioner på én gang og samtidig være hundrede procent tætte, savnede han. Men sådanne overgange var der bare ingen, der fremstillede.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det førte i sidste instans til, at Hans Lassen blev opfinder.

Mufferne er fremstillet af Wawin rør, og den ene ende er dornet ud, så diameteren er markant større her. Derved vil samme krybemuffe altid kunne passe indover flere dimensioner af rør.

Henrik Larsen

Kloakmester og opfinder

Lang vej mod målet

Firmaet H.L. Muffer ApS blev dannet op imod julen i år 2000. Forud var gået års eksperimenter med at lave en overgang. Men det var ikke meget imod den tid, det tog for at få en VA godkendelse. Prototype krympemuffen blev sendt til Teknologisk Institut, og det viste sig snart, at kampen for godkendelsen blev hård.

Så hård, at H.L. Muffer, kontaktede rådgivningsfirmaet BIC-Nord, som bistod med hjælp omkring de mange teoretiske spørgsmål. Og endelig i slutningen af april 2000 kom den længe ventede VA-godkendelse på krympemuffen.

Det, Hans Larsen opfandt, var en krympemuffe, som kan danne en helt tæt overgang mellem kloakrør uanset om det måtte være beton, ler, støbejern og PVC/PP eller PE. Søn af Hans Larsen, Henrik Larsen fra H.L. Muffer, forklarede på Kloakmessen i Fredericia, hvad det er, krympemufferne kan.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Tætner 100 procent

- Vi har krympemuffer i størrelser fra Ø 32 til Ø 1.200 millimeter. Mufferne er fremstillet af Wawin rør, og den ene ende er dornet ud, så diameteren er markant større her. Derved vil samme krybemuffe altid kunne passe indover flere dimensioner af rør, forklarer Henrik Larsen.

For at samlingen skal blive helt tæt som eksempelvis omkring et betonrør, lægges først et stykke Protan asfalt omkring røret. Så skubbes krympemuffen indover, og så varmes området med en gasbrænder eller en varmepistol. Derved krymper muffen så hårdt sammen, at samlingen bliver helt tæt, selvom det er mod beton, understreger Henrik Larsen.

Det faktum, at en uddornet krympemuffe ved opvarmning altid kan krybe sammen til sin oprindelige størrelse, fik i 2008 Hans Larsen til at tænke på det modsatte. Den tanke blev omsat i praksis og med den ide, blev han opfinder for anden gang.

Mufferne kaldes ekspansionsmuffer, og fra ide til VA-godkendelse på ekspansionsmuffen og krympe-samlemuffen gik der her hele syv år.

Funktionen

Lige som krympemufferne kan ekspansionsmufferne anvendes som overgang mellem gamle beton, ler eller støbejernsrør til nye plastrør. Det er en indvendig overgang, som kan monteres ved både spids- og muffeender uanset løbsretningen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Monteringen er enkel. Muffen påføres silikone på den neddornede ende, og den føres ind i tilkoblingsrøret. Den ende, der er inde i tilkoblingen, opvarmes indvendigt med en varmepistol. Varmen får muffen til at ekspandere ud imod rørvæggen, og laver dermed en tæt samling mellem muffe, silikone og tilkoblingsrøret.