Abonnementsartikel

Gundrup Grus- og Stenleje kører næsten én million tons materialer ud om året. Det stiller krav til grejet.

Det er materialer til specielt beton- og asfaltindustrien, der sendes ud fra Gundrup Grus- og Stenleje ved Mariager. Og det er store mængder. Virksomheden har tilladelse til at hente 625.000 kubikmeter ud af grusgraven om året. Det svarer til 900.000 tons.

- Det kommer vi til at ligge på de næste to-tre år, fortæller indehaver Brian Pedersen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han mener, at de mange tons gør grus- og stenlejet ved Mariager til et af dem, der kører flest materialer igennem i Danmark.

Til at holde lastbilerne i pendulfart ind og ud af grusgraven har Brian Pedersen netop investeret i to helt nye McCloskey S190 mobilsigter. Godt og vel 36 tons per styk.

- Vi har kørt med McCloskey i mange år, og på et tidspunkt mente jeg, at jeg nok skulle prøve noget andet. Så jeg skiftede til et andet mærke. Det fandt jeg så hurtigt ud af, at jeg ikke skulle alligevel. Vi er vendt tilbage til McCloskey, som magter at sortere mellem 700 og 750 tons materialer i timen. Det er der ikke andre mærker, der har kunnet, så det har egentlig været nemt. De to McCloskeyer formår konstant at føde hele vaskeværket, fortæller Brian Pedersen.

Det er Scantruck A/S i Skive, der siden 2006 har været dansk importør og forhandler af det store program af knusere, sorterere og transportører fra den irsk-canadiske maskinkæmpe.

Far på 74 kører stadig

- De to nye S190'ere er vores McCloskey-sigter nummer fire og fem siden 2009. Vi kører fast med tre sortere. De mobile anlæg kører vi typisk med i omkring fem år. Så skal der nyt til. Det gælder i øvrigt både sorterere og de gummihjulslæssere, der fodrer dem. De stationære anlæg har en levetid på en halv snes år, fortæller Brian Pedersen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han begyndte at grave i grusgraven ved Gunderup i 2002. Fra 1999 havde Brian Pedersen styret driften af hans fars råstoffirma. I 2002 fik han så øje på området, hvorfra han nu forsyner beton- og asfaltværker med materialer af høj kvalitet.

- Min far, Tommy Pedersen, startede sin virksomhed tilbage i 1974 og var egentlig stoppet, da jeg startede i 2002. Det med at stoppe var han ikke så god til. Nu er han 74 år og kører stadig gummiged og en af de nye McCloskey'er, siger Brian Pedersen.

Modellen S190 er den største af fire maskiner i McCloskeys S-serie af sigter. Motoren er en 130 hk diesel fra tyske Deutz, og maskinen rummer 10 kubikmeter i fødekassen.