Abonnementsartikel

Byggefirmaet Hansen & Larsen i Skjern fylder 50 år med masser af nye opgaver og nye indkøb til maskinparken.

Når entreprenørfirmaet Hansen & Larsen A/S i Dejbjerg ved Skjern om kort tid drager på tur til København med tæt på 100 medarbejdere - plus bedre halvdele - gælder det fejring af firmaets 50-års jubilæum. Alle skal hygge sig, og ingen behøver hengive sig til faglig snak om projekter og maskiner. Men det gør de nok alligevel.

- Vi har netop vundet hovedentreprisen på det nye oplevelsescenter Naturkraft i Ringkøbing, vi skal bygge fem nye produktionshaller til Stauning Whisky, og vi er ved at opføre 26 lejligheder i Lind ved Herning. Og så har vi købt et par nye maskiner. Så vi har egentlig meget positivt at snakke om, fortæller projektleder og medejer Karsten Larsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han ejer Hansen & Larsen A/S sammen med sin mor, Meta Larsen, og hans søster og svoger, Dorte og Brian Meldgaard. Det var Karsten Larsen og Dorte Meldgaards far, Holger Larsen, der i 1968 grundlagde virksomheden sammen med kammeraten Niels Karl Hansen. I 2010 døde Holger Larsen, men generationsskiftet i firmaet var bragt på plads allerede i 2003.

Største projekt

Hverken ejerne eller medarbejderne hos Hansen & Larsen A/S kommer til at slappe af i jubilæumsåret. Oplevelsescentret Naturkraft i Ringkøbing er det hidtil største projekt i virksomhedens historie med et samlet budget på en kvart milliard kroner. Centret bliver på 30.000 kvadratmeter og skal efter planen åbne i 2020.

På trods af opgavens voldsomme omfang, er der tale om en Hansen & Larsen-klassiker. Byggefirmaet opererer typisk inden for en radius af et halvt hundrede kilometer fra hjemadressen nogle få kilometer nordvest for Skjern. 75 procent af arbejdet ligger her og omfatter bygning af såvel vindmøllefundamenter, dagligvarebutikker og landbrugsbyggerier som mindre jobs for private.

To nye Weycor

Det er ikke for at fejre det forestående jubilæum, men simpelthen for at sikre optimale arbejdsbetingelser, at Skjern-firmaet netop har været på indkøb hos Scantruck, som er dansk importør af de tyske Weycor-læssemaskiner. Det blev til to styk Weycor AR40, hvoraf den ene er med kabine. Det er de to første Weycor-minilæssere i firmaet, men absolut ikke de første fra den tyske fabrik.

- Weycor hed jo tidligere Atlas, og dem har vi fire af i modellen Atlas AR35. Vi kender udmærket vejen til Scantruck i Skive, og Scantruck kender vejen til Hansen & Larsen. Vi har også 10 Manitou-teleskoplæssere på maskinlisten, fortæller mekaniker Leif Larsen, som har det daglige ansvar for firmaets kørende materiel.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Weycor er robuste og stærke maskiner, som vi kender rigtig godt. Uanset om de så hedder Atlas eller Weycor. Og vi har brug for allround-maskiner til både at køre med skovle og gafler, siger Leif Larsen.

Ikke det samme

På ejersiden er det Brian Meldgaard, der tager sig af maskinindkøbene.

- Weycor-maskinerne passer godt til vores arbejde. Vore folk er meget dus med dem. Vi har da også prøvet minilæssere af et andet mærke, men folkene syntes ikke, at det var det samme. De ville have Weycor, og man skal altså ikke spøge med betonfolk, når det handler om deres maskiner og arbejdsredskaber, fastslår Brian Meldgaard med et grin.

Weycor-fabrikken er blandt Tysklands førende producenter af entreprenørmaskiner. Frem til 2016 var fabrikken og maskinerne kendt som Atlas, men tog så navneforandring til Weycor. Scantruck har haft import af maskinerne siden 2006.

De to nye Weycor AR40 hos Hansen & Larsen er gummihjulslæssere i 3,5 tons-klassen. Den ene en anelse tungere end den anden, fordi den er udstyret med kabine. Det er Perkins, der leverer motorkraften til Weycor-læsserne. I AR40 er der 40 hestekræfter at trække på.