Abonnementsartikel

Til juni kåres Danmarks bedste mekanikerlærling inden for entreprenørmaskiner for første gang. Er du den, der fortjener titlen?

Ved E&H-messen, der er Danmarks største fagmesse for entreprenør- og anlægsbranchen, skal landets bedste entreprenørmaskinmekaniker-lærling for første gang kåres. Messen løber af stablen den 14-16. juni i MCH, Messecenter Herning.

I flere år er Danmarks bedste landbrugsmaskinmekaniker-lærling blevet kåret i samarbejde med Dansk Maskinhandlerforening, Dansk Metal og Erhvervsskolerne Aars, og nu er turen kommet til at kåre Danmarks bedste entreprenørmaskinmekaniker-lærling. Direktør i Maskinleverandørerne, Klaus Nissen, mener, at det er en glimrende måde at få større opmærksomhed omkring faget og flere unge til at søge ind.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har gennem de sidste fem år haft stor succes med at have en konkurrence for landbrugsmaskin-mekanikere. Det har løftet interessen for faget, og vi har også været heldige at få to af deltagerne med til Euro Skills og World Skills, hvor de vandt henholdsvis guld og bronze, siger Klaus Nissen.

Blod på tanden

De gode erfaringer bliver nu overført til entreprenørmaskinmekaniker-lærlingene.

- Det har givet blod på tanden til at lave noget tilsvarende for entreprenørmaskinmekaniker-lærlinge, hvor det bliver en udendørs konkurrence ved E&H, mens konkurrencen for landbrugsmaskin-mekanikere har fundet sted på Erhvervsskolerne Aars, siger Klaus Nissen.

Ud over at skabe opmærksomhed om faget, er der flere fordele, sådan et arrangement kaster af sig.

- Det handler om, at få skabt nogle rollemodeller, og det er vores erfaring fra tidligere, at finalisterne bliver, siger Klaus Nissen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Selvom der er flere måneder til messen, er der kort tid til, at man kan begynde nomineringerne.

- Lige om lidt bliver der åbnet for, at man kan tilmelde sig. Her første gang er det oplagt at lærerne på skolen prikker til de dygtige elever, og får dem til at melde sig, men ellers er det lærlingene selv og deres praktikplads, der kommer med nomineringerne, siger Klaus Nissen.

Inden finalen skal feltet af nominerede indsnævres til fire, der skal dyste til E&H-messen.

Dyst ved fire stationer

Maskinleverandørerne lægger sig først fast på, hvilke maskiner, der skal dystes med, og hvilke opgaver der skal løses en gang i marts måned. Men allerede nu har Klaus Nissen nogle bud på, hvilken type opgaver, der kan blive aktuelle.

- Det skal være nogle publikumsvenlige discipliner som for eksempel at montere beslag på en skovl, hvor der både bliver svejse- og smedeopgaver, som er sjovt for folk at kigge på, siger Klaus Nissen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er fastlagt, at der bliver fire forskellige arbejdsstationer for deltagerne, som de dyster i på messens to første dage, mens der på tredjedagen er finale og præmieoverrækkelse.

Tidligere har præmierne været en fuldt udstyret værkstedsvogn til vinderen, mens anden og tredjepladsen har udløst værktøjssæt, kompressor eller lignende udstyr, med en samlet præmiesum på rundt regnet 25.000 kroner.