Abonnementsartikel

Der er masser af regler for flyvning med droner - det er først og fremmest besværligt i byerne.

Lovgivningen på området med droner er detaljeret og restriktiv. Her er et kort overblik over reglerne på området. Reglerne er taget fra den officielle side, droneregler.dk, og er forsimplede. Den egentlige lovtekst er mere kompliceret og listen herunder er altså ikke komplet.

Det er tiltænkt som en indføring i de regler, der er, når det kommer til droneflyvning i bymæssig bebyggelse:

Artiklen fortsætter efter annoncen

Der er regler for flyvning med droner. Det er droneførerens ansvar at reglerne overholdes - ellers kan man straffes. Der er lovmæssigt ikke forskel på droner og modelfly.

Et bymæssigt område er et område, der bruges til beboelse, erhverv eller rekreative formål, eksempelvis sportspladser, sommerhusområder, beboede campingpladser og bebyggede industri- og havneområder.

Parker, strande eller andre rekreative områder, der ligger inden for, sammen med eller i umiddelbar tilknytning til bymæssigt område, er også bymæssigt område.

Flyvning i by kræver dronebevis og et professionelt formål.

Flyvning med mindre droner uden for bymæssigt område skal udføres, så andres liv og ejendom ikke udsættes for fare eller unødig ulempe, ligesom der skal tages hensyn til dyreliv og dyrehold.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det omgivende luftrum skal konstant overvåges af droneføreren, og flyvningen skal afbrydes, hvis et bemandet luftfartøj nærmer sig.

Flyvehøjden må ikke overstige 100 meter over terræn, og dronen skal under hele flyvningen være inden for droneførerens synsvidde.

Flyvning med droner over beboelsesejendomme og dertil hørende arealer, som er afgrænset af hegn, hæk, mur eller lignende, må ikke finde sted uden ejers tilladelse.

Flyvning med droner må ikke finde sted nærmere end 100 meter vandret afstand fra bygninger, som anvendes til beboelse, erhverv, rekreative formål og dyrehold, uden ejers tilladelse.

Flyvning med droner må ikke finde sted nærmere end 150 meter vandret afstand fra jernbaner, motorveje, motortrafikveje, hovedveje samt øvrige offentlige veje med trafik, 5 km vandret afstand fra en bane på en offentlig flyveplads og 8 km på en militær flyvestation.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Flyvning må ikke finde sted nærmere end 150 meter vandret afstand fra kongehusets residenser, ambassader, kolonne 3-virksomheder, politiets ejendomme, kriminalforsorgens institutioner og militære installationer.

Flyvning med droner må ikke finde sted nærmere end 50 meter fra bemandede skibe og både og offshoreinstallationer. Flyvninger i 150 meter vandret afstand fra uheldssteder, hvor politi og øvrige beredskabsmyndigheder arbejder, må ikke finde sted.

Flyvning med droner må ikke finde sted nærmere end 50 meter vandret afstand fra andre mennesker, medmindre disse er deltagere i eller tilskuere til flyvningen.