Abonnementsartikel

For at skabe bedre rammevilkår for mindre, lokale entreprenører følger Sønderborg Kommune Dansk Byggeris råd om at indføre en bagatelgrænse.

På Dansk Byggeris opfordring ændrer Sønderborg Kommune nu deres brug af entreprenør-sikkerhedsstillelse i forbindelse med bygge- og anlægsprojekter. Tidligere skulle entreprenører stille en garanti på 15 procent af entreprisesummen, som nævnt i de almindelige betingelser for arbejder og leverancer i bygge- og anlægsvirksomhed.

Oftest stilles sikkerheden gennem en bankgaranti eller kautionsforsikring, hvilket medfører væsentlige omkostninger for entreprenøren. Nu indfører man en nedre grænse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi skal ikke belaste vores lokale entreprenører unødvendigt, og netop derfor indfører vi en formel bagatelgrænse på 500.000 kroner. Vi ved, at en garantistillelse har omkostninger for vores erhvervsdrivende. Som kommune vil vi gerne gå forrest og sørge for, at projekter, hvor kommunen er samarbejdspartner, bliver så gnidningsfrie som mulige, siger formanden for erhvervsudvalget, Gerhard Bertelsen fra Slesviske Parti.

Samtidig vedtages det, at alle garantier under 75.000 kroner skal frigives.

Formanden for Dansk Byggeri, Bjarke Fynsk, roser kommunen for beslutningen.

- Jeg er glad for, at kommunen har fulgt vores anbefaling i denne sag. En nedre grænse som denne er til stor gavn for erhvervslivet og især de små og mellemstore virksomheder, som ellers har en større udgift i forbindelse med garantistillelsen, siger han.

Sønderborg Kommune har fra januar 2018 samlet set 121 entreprenørgarantier for en samlet entreprisesum på cirka 500 millioner kroner, og med en samlet garanti-værdi på cirka 27 millioner kroner.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Erfaringer viser, at der meget sjældent bliver gjort brug af garantier under 75.000 kroner, og derfor vurderes det, at beslutningen ikke vil påføre Sønderborg Kommune yderligere omkostninger.