Abonnementsartikel

Flere kommer i praktik i virksomhederne og færre ender i skolepraktik. Det viser den nye opgørelse fra Undervisningsministeriet.

Dansk Byggeri glæder sig over fremgangen i 2017. Men søgningen til nogle af håndværksfagene er så lav, at der nu står uddannelsespladser tomme. Og manglen på faglærte inden for disse fag viser sig allerede.

- Det er rigtig positivt, at der i 2017 er oprettet 14 procent flere praktikpladser i virksomhederne i bygge- og anlægsbranchen end i 2016. Det kan vi kun glæde os over. Samlet set er 12.878 lærlinge nu i gang med en uddannelse i vores branche. Virksomhederne er klar over, at vi skal have sat turbo på at uddanne fremtidens arbejdskraft i en periode som denne, hvor det går godt, siger underdirektør Louise Pihl, Dansk Byggeri.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Få vil være struktører

Trods de positive tendenser i byggeriet, vokser træerne ikke ind i himlen.

- Vi er meget bekymrede over, at færre unge søger ind på struktøruddannelserne. Her har vi oplevet et fald i antallet af nye praktikpladser i virksomhederne på 10,5 procent. En del virksomheder søger forgæves efter lærlinge. Hvis det ikke vender, kommer vi til at mangle faglærte, der kan lave kloakker og anlægge veje, siger Louise Pihl.

Færre i skolepraktik

Antallet af lærlinge i skolepraktik faldt i 2017 med 16 procent, men der er stadig omkring 1.174 i skolepraktik inden for bygge og anlæg.

- Det tal skal vi have ned, og her har vi altså brug for, at erhvervsskolerne kommer ind i kampen. Vi oplever, at mange skoler først gør en reel indsats for at hjælpe lærlingene i praktik i en virksomhed, når de er landet i praktikcentret. Den indsats skal i gang noget før, så vi kan få skolepraktikken ned på et minimum, påpeger Louise Pihl.

Udvikling som helhed

Mens der er fremgang for byggefagene, er billedet ikke helt så positivt samlet set.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Andre brancher slås i højere grad end os for at få de unge til at vælge deres uddannelser. Erhvervsuddannelsernes største problem lige nu er, at de unge hellere vil i gymnasiet, siger Louise Pihl.

- Bygge- og anlægsbranchen tegner sig for 20 procent af samtlige praktikpladser i virksomhederne inden for erhvervsuddannelserne. Det er vi glade for og stolte af. Havde vi ikke leveret fremgang, havde det faktisk set sort ud for målsætningerne i trepartsaftalen fra 2016 om flere praktikpladser i virksomhederne.