Abonnementsartikel

Vergutech Betonteknik har udviklet en specialcement, der hærder så hurtigt, at den kan bruges på steder med stort vandtryk.

Fra det øjeblik cementen er blandet op med vand, går det stærkt. Den hurtigthærdende cement holder nemlig op med at optage vand efter blot to minutter. Inden brug skal den røres op til en konsistens, der minder om modellervoks eller ler, og i denne korte tid er den formbar.

Men fra det tidspunkt, hvor den er presset ind på plads i revnen eller hullet i et kloakrør, går der kun 20 sekunder før den hærder op.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Cementen er en unik egenskab. Når den er blandet op, stopper den gradvist med at kunne optage vand, og efter to minutter er det helt slut. Og netop derfor kan den anvendes på steder, hvor der er et stort vandtryk, forklarer Bjarne Poulsen fra Vergutech.

Når cementen først er blandet op med vand, kan man omgående mærke, at der sker noget.

Direktør Bjarne Poulsen

Vergutech Betonteknik

- Cementens specielle egenskaber betyder, at den velegnet til reparationer med vandtryk udefra. Netop det, at den mister evnen til at optage vand efter kort tid betyder, at den ikke fortyndes. Dermed bevarer den sine egenskaber, og kan hærde op uden at skylle væk, forklarer Bjarne Poulsen.

Samme slutstyrke

Bjarne Poulsen henleder opmærksomheden på, at den hurtigthærdende cement efter endt hærdning får samme slutstyrke som brøndringen. Han påpeger også, at anvendelsesområderne mange. Det kunne eksempelvis være, at man var kommet til at lave en skade på et kloakrør i forbindelse med andet arbejde. Men den er også velegnet til reparation af sætningsskader, revner, rotteangreb eller ydre påvirkninger.

Cementen blev demonstreret på Kloakmessen i Fredericia, og her var det Bjarne Poulsen, som selv viste hvad cementen er i stand til. Her blev et hul lukket, selvom der konstant strømmede vand ud af hullet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har selv været med til at udvikle cementen. Hullet, eller den revne der er tale om, skal selvfølgelig først være rengjort, inden man går i gang. For man skal være klar, for når først cementen er blandet op med vand, kan man omgående mærke, at der sker noget. Den bliver lidt varm, og derfor er det bedst, at have handsker på, når cementen presses ind i hullet. Her skal der så holdes pres på i 20 sekunder, og i den korte tid hærder den så meget op, at hullet er repareret, understreger Bjarne Poulsen.