Abonnementsartikel

Vestjysk Kloak & Anlæg i Staby fejrer 60 års jubilæum

To nordbagge-heste blev afløst af en grå Ferguson-traktor med møgspreder og en to-furet plov, da Laurids og Anna Simonsen i 1958 grundlagde Staby Maskinstation på det lille landbrug med tre malkekøer i Vestjylland.

- Laurids Simonsen arbejdede i forvejen som daglejer og vidste jo godt, at især møget var det tunge arbejde dengang og kunne derfor se en forretning i at tilbyde en moderne løsning til andre landmænd, siger sønnen Finn Simonsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det skriver Vestjysk Kloak & Anlæg i en pressemeddelelse.

Han voksede op med kombinationen af landbrug og maskinstation, men virksomheden havde dog ændret sig til noget ganske andet, da han kom hjem som medejer i 1985 og sammen med hustruen Annette helt overtog driften i 1996.

Rent entreprenørfirma

- Vores eget landbrug blev trappet ud i 1970'erne, da sammenlægningen af de små kommuner fik maskinstationens entreprenørdel til at vokse i kraft af især mange kloakeringsopgaver. Laurids Simonsen fik rigtigt travlt og var oven i købet med til at etablere et andet entreprenørfirma i Lemvig, OLS A/S, som jeg fortsat er medejer af, fortæller Finn Simonsen.

Jord- og kloakarbejde til både industri- og boligbyggeri, offentlige spildevandsanlæg, nyudstykninger samt kloakering af sommerhusområder er fortsat hovedaktiviteten i virksomheden. Derudover gør man stadig meget i naturpleje, genopretning af vådområder samt vedligeholdelse af cirka 400 kilometer vandløb.

Både landbrugs- og entreprenørafdelingen udviklede sig positivt, men med årene fik Finn Simonsen rygproblemer, som påvirkede ham til at finde en løsning på virksomhedens fortsatte virke.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I 2014 blev landbrugsafdelingen solgt til Rønbjerg Maskinstation ved Skive, men mandskab og maskiner i den nye Staby-Rønbjerg Maskinstation rykker fortsat ud fra Staby til kunderne i dette område. Ved same lejlighed blev entreprenørfirmaets navn ændret til Vestjysk Kloak & Anlæg ApS (VKA).

I juli 2016 fusionerede VKA med Bjarne Korsdal Nielsens entreprenørforretning i Stadil, som kører videre under Vestjysk Kloak & Anlæg med domicil i Staby. Med Bjarne Korsdal Nielsen som medejer er et generationsskifte sat i gang, hvilket tilfredsstiller Finn Simonsen og tilgodeser hans ambition om vækst i virksomheden, men samtidig foreneligt med hans helbred.

- I dag dækker vi reelt hele Region Midtjylland, og der er gang i boligbyggeriet, hvor vi i stigende grad følger med vores samarbejdspartnere mod øst. Vi kan også så småt mærke optimisme i landbruget, hvor især mælkeproducenter taler om nye gylletanke, plansiloer og kostalde. Mange af de planer, der blev lagt i skuffen under finanskrisen, er på vej op igen, siger Bjarne Korsdal Nielsen.