Abonnementsartikel

Leica Geosystems Technology A/S skruer op for undervisningstempoet, og til det formål er der indkøbt tre nye Doosan gravemaskiner.

Gangene i bygningen hos Leica Geosystems Technology's hovedkvarter i Odense genlyder mest af engelsk, for her arbejder godt og vel 150 mennesker fra mere end 25 forskellige lande. De er primært beskæftiget med udviklingen af nye 3D maskinstyringssystemer, og for at gøre det så let som muligt, er fællessproget derfor engelsk.

Her frembringer og udtænker ingeniører og teknikere alt det, der er i de Leica 3D maskinstyringssystemer, der bruges rundt omkring på hele jordkloden. Men Odense er samtidig også det globale centrum for undervisning i montering og brug af Leica's geosystemer. Klaus Spandet er global leder for den afdeling, og det er da også ham, der underviser kursisterne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Testbanen er vigtig

Her viste det sig, at det var Jamas, der var længst fremme i skoene.

Klaus Spandet

Global leder for undervisningen

Et er at udvikle nye 3D systemer, udstyre og løbende forbedre de eksisterende. Et andet er at få dem monteret og få dem kalibreret og indstillet korrekt.

For at give værkstederne, salgsenheder og de enkelte montører de bedste forudsætninger, har man haft en testbane i Odense siden 2012 med tilhørende undervisningsfaciliteter. Her får elever fra hele verden undervisning i, hvordan systemerne monteres korrekt på de respektive entreprenørmaskiner.

Nyt udstyr

Indtil juni sidste år var det sådan, at kursisterne var flere om at montere og kalibrere et 3D anlæg på den samme entreprenørmaskine. Men Klaus Spandet kunne godt se, at det skabte visse flaskehalsproblemer, da kursisterne skulle vente på hinanden, inden den næste kunne komme til.

- Vi får kursister fra hele verden, og vi har tre på hvert hold. Men dengang vi kun havde én maskine, var der i sagens natur altid en vis ventetid for de to andre kursister. Derfor besluttede vi os for at anskaffe tre nye gravmaskiner til levering i februar 2018, fortæller Klaus Spandet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I udbud

Da beslutningen var truffet, gik ønsket om at få et tilbud om levering af tre maskiner ud til de danske maskinleverandører. Samtidig fik Klaus Spandet travlt med at udvikle nye læreplaner. For hvor man før havde afviklet 10-12 kurser i vinterhalvåret, skal der fra april i år løbende afvikles kurser hver eneste uge stort set året rundt.

- Tiden fra vi sendte udbuddet, og til vi skulle have maskinerne, var forholdsvis kort, i kraft af vi skulle bruge dem til at tilrettelægge undervisningen efter. Her viste det sig, at det var Jamas, der var længst fremme i skoene. For der gik kun ganske kort tid fra det var sendt ud, til vi fik svar. Vi endte derfor med at købte to Doosan DX 85 gravemaskiner og én DX 140 gravemaskine. Maskinerne passer rigtigt godt ind i den undervisning, der begynder om kort tid, siger Klaus Spandet.

Den første gang

Kresten Andersen, salgschef hos Jamas, fortæller, at det er første gang, man har solgt gravemaskiner til undervisningsbrug.

- Vi er glade for, at det blev os, der fik ordren. Hos os har vi, hvad man kan kalde en flad struktur, og det medfører, at vi har en kort sagsbehandlingstid. Resultatet er, at vi er i stand til at rykke hurtigt, og dermed også kan levere tilsvarende hurtigt, lyder det fra Kresten Andersen.