Abonnementsartikel

To nye Cat 982M gummihjulslæssere fandt vej gennem nåleøjet hos Colas.

Før Colas beslutter sig for nye maskiner, undersøger de markedet grundigt. Heri indgår for eksempel demokørsler og maskinførernes vurdering af maskinerne.

- Vi tager maskinførerne med på råd. De kommer ud og kører i maskinerne, før vi beslutter os. Og i den her forbindelse var sagen klar. De pegede alle sammen på Cat'en, siger maskinteknisk chef Henrik Kusk, Colas.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Førerkomfort giver plus

Det, som maskinførerne blandt andet lægger vægt på, er førerkomforten. Det lave støjniveau, udsynet og joystickstyringen gjorde indtryk på dem.

- For os som virksomhed er det vigtigt, at maskinførerne kører i nogle maskiner, der tilbyder dem nogle ordentlige forhold. Det giver simpelthen færre sygedage hos vores medarbejdere. De sidder rigtig mange timer i maskinen hver dag med rystelser og støj, så derfor skal vi forsøge at begrænse disse belastninger så meget som muligt, siger Henrik Kusk.

Selvfølgelig bliver Colas også nødt til at kigge på energiforbrug, produktivitet og maskinernes totale omkostninger.

- Vi lytter til det, maskinførerne kommer tilbage med, og så holder jeg det sammen med maskinens pris og produktion. Ud fra det har jeg så vurderet, at vi med de nye Cat-maskiner får flyttet nogle flere kubikmeter materiale pr. liter brændstof. Det kan godt være, at Cat er lidt dyrere i anskaffelse, men vi kigger også på, hvad vi kan få for den, når vi skal af med den igen. Cat'en har en høj gensalgsværdi, så samlet set forventer vi, at de samlede omkostninger i maskinens levetid ligger på et konkurrencedygtigt niveau, siger Henrik Kusk.

Maskinerne får nok at se til. Henrik Kusk forventer, at de skal producere godt 300.000 ton på årsbasis.