Abonnementsartikel

Mtec Sliddele i Juelsminde beskæftiger sig med sliddele til knusere, neddelere og sorterere, men har også særligt holdbare graveskovle.

Indehaver af Mtec Sliddele, Martin Madsen, har en lang fortid som smed og montør i entreprenør-, knuse-, og neddelingsbranchen.

Han har derfor en særlig god fornemmelse for hvilke dele, der er udsat for den hårdeste belastning og dermed også det største slid. Derfor er det da heller ingen tilfældighed, at han de sidste fem år har beskæftiget sig med slidele.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Firmaet lagerfører en lang række sliddele til blandt andet sorterere, knusere, asfaltfræsere, flishuggere, stubfræsere og neddelere. Men ofte handler det om, at delene først er blevet forædlede og forbedret, og det foregår på værkstedet på Klakringstationsvej i Juelsminde.

... her anvender jeg en ståltype med en Brinell hårdhed på 450. Til sammenligning vil almindeligt stål have en Brinell hårdhed på omkring 150,

Indehaver Martin Madsen

Mtec Sliddele

- Her på værkstedet fremstiller jeg en lang række ting. Det er blandt andet sold til knusere, og for at de skal kunne holde længst muligt, anvender jeg en helt speciel ståltype kaldet Hardox. Det er en ståltype, som er særligt modstandsdygtig overfor slid, og her anvender jeg en ståltype med en Brinell hårdhed på 450. Til sammenligning vil almindeligt stål have en Brinell hårdhed på omkring 150, siger Martin Madsen.

Skovle til gravemaskiner

Også skovle til gravemaskiner fremstilles på værkstedet. En kunde bad Martin Madsen om at lave en gravemaskineskovl, der ville kunne holde længere tid end en tilsvarende original skovl.

- Hele skovlen er fremstillet i 25 millimeter Hardox 450 stål lige med undtagelse af toppladen, som jo ikke er udsat for noget nævneværdigt slid. Så i stedet for at fremstille skovlen i almindeligt stål, og bagefter påsvejse hårdt stål på slidfladerne, er skovlen her fremstillet udelukkede af den hårde og slidstærke stål. Og til sammenligning med en original skovl, kan jeg lave dem til en meget gunstig pris. Det kan jeg af den simple grund, at jeg ikke først skal lave skovlen, for så at svejse sliddelene på til sidst, fortæller Martin Madsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kæber til betonklippere

Kæber med tænder til betonknusere er udsat for en ekstrem hård belastning, så også her er der et bredt program.

Bundpladen forsynes med det ønskede antal tænder i en særlig type hårdt og sejt stål, som svejses fast på bundpladen. Til slut forsynes tænderne med en meget tyk hårdmetalsbelægning, som svejses på i adskillige lag med en helt speciel hårdmetalstråd.