Abonnementsartikel

Udviklingen indenfor jordraketter og andet i no-dig er gået stærkt de senere år, og flere og flere vælger nu den opgravningsfrie løsning.

Når det handler om opgravningsfrie løsninger eller det, som nogen kalder no-dig, er der relativt få spillere på det danske marked. Én af dem er firmaet Gunnar Guldbrand, som holder til i byen Tarm i det vestjyske. Her fortæller direktør Dennis Guldbrand, at antallet af opgaver, hvor en opgravningsfri løsning anvendes, er i stigning.

Ifølge ham, har disse løsninger gennem de senere år halet meget ind på den konventionelle metode, hvor man først skal have en gravemaskine til at foretage det nødvendige.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Flere ting har haft betydning for den udvikling. I dag kan udstyret så meget mere, styringen er god, der er minimal støj og miljøbelastningen meget mindre end ved den konventionelle metode. Samtidig er der heller ikke ulemper med store opgarvninger og omkørsler og den slags, lyder det fra Dennis Guldbrand.

Er der eksempelvis tale om arbejde under en vej, behøver man kun at bore et lille hul, suge jord og grus op, for så at kunne sende den styrbare raket af sted i den ønskede retning.

Direktør Dennis Guldbrand

Gunnar Guldbrand

95 procent no-dig

Da firmaet kom til verden i 1981 var det med gas-, vand-, og telekabler i sin vorden, og i den forbindelse begyndte man med salg af jordraketter. Sådan er det principielt stadigvæk, selvom kloak og fibernet også er kommet til. Så i dag er aktiviteterne udvidet med blandt andet styrbare boremaskiner og pipe bursting, hvor de gamle rør knuses, og der lægges nye rør samtidig. Sammenlagt udgør disse aktiviteter 95 procent, og de resterende fem procent er blandt andet af salg af kompressorer, værkstedsarbejde og mobile generatoranlæg.

Tyske raketter

Virksomhedens primære fokus er på salg og servicering af udstyr. Men man har valgt at bibeholde værkstedet, som er i stand til at løse diverse specialopgaver. Det kunne eksempelvis være borerør, som bliver udboret, for at der skal blive et bedre flow igennem dem. Eller måske er det fremstilling af trækstykker i en dimension, som ikke er tilgængelig.

- Vi har forhandlingen af de tyske Tracto-Teknik produkter på det danske og norske marked. Hos Tracto-Teknik satser man på innovation, og det kommer både os og vore kunder til gode. Et af de nyeste maskiner er den såkaldte keyhole maskine. Er der eksempelvis tale om arbejde under en vej, behøver man kun at bore et lille hul, suge jord og grus op, for så at kunne sende den styrbare raket af sted i den ønskede retning. Her er også lokaliseringen af rør og andet rigtig god. Systemet bruges meget til gastilslutning, men der er også andre anvendelsesmuligheder, siger Dennis Guldbrand.