Hitachi tager næste automatik-skridt
Teknik/Maskiner | Af Kim Krasuld |
Automatik er i kraftig fremdrift i entreprenørmaskinerne, og Hitachi står ikke tilbage med opdateret gravemaskine proppet med teknologi fra Trimble.
AMSTERDAM Fremtiden som maskinfører bliver nemmere - og mere kedelig vil mange i branchen også mene. Maskinstyringssystemerne tager i højere og højere grad over og styrer for ting, som hvor meget, hvor dybt og hvortil man graver med sin gravemaskine.
Hitachi har løftet sløret for deres planer på fremtiden. Det skete ved eventen Tomorrow's Job Site, hvor Maskinteknik var med.
Selvom jeg synes, det er fint med fremdrift, kan jeg ikke lade være med også at synes, det er lidt ærgerligt.
Lasse Holst
Danish Construction Channel
Her præsenterede den japanske maskinproducent, fra sit europæiske hovedsæde i Amsterdam, hvordan de i de kommende år vil gøre deres maskiner mere elektriske og ikke mindst mere automatiske. Den sidste del bliver i samarbejde med Trimble, som Hitachi har haft tæt parløb med i en årrække.
Velkendt system
Hitachi præsenterede i Amsterdam en opdateret version af ZX210-6. Den nye betegnelse er ZX210X-6. Graveren på 22 ton har integreret Trimble maskinstyringssystem monteret fra fabrikken.
Trimble Earthworks er et velkendt system for mange. Det vil fremover være integreret direkte fra fabrikken på udvalgte maskiner fra Hitachi.
- Det ser ud til, at systemet stort set er det samme, som jeg har på min Hitachi 250'er, som jeg fik for syv måneder siden, siger Lasse Holst om Hitachi og Trimbles fællesprojekt.
Lasse Holst er til daglig maskinfører hos den midtjyske entreprenør KM Maskiner i Ry. De fleste kender ham sikkert som manden bag YouTube-kanalen Danish Construction Channel. Lasse Holst var inviteret med til den hollandske hovedstad for at se nærmere på nyhederne.
Systemet tager over
Under demonstrationen af den nye gravemaskine, viste Hitachis testfører, hvor nem en 22 ton gravemaskine efterhånden er at styre.
Med en hånd vinkende til de fremmødte, styrede han gravearbejdet med millimeters præcision med den anden hånd. Og det i et tempo, som de fleste erfarne maskinførere skal lægge sig i selen for at følge med til.
Hvor dybt, man skal grave, kodes ind i systemet. Dermed bliver der en ting mindre, som maskinføreren skal koncentrer sig om. Han skal stadigvæk tage sig af det meste, men præcisionsarbejdet bliver i højere grad overladt til computeren.
- Systemet kan give noget på effektiviteten, hvis man ikke skal styre gravedybden. Materialeforbruget kan også holdes nede, siger Lasse Holst.
I slutningen af august skrev vi om netop Trimble, som havde foretaget test af Earthworks i Danmark. Det foregik med Cat-gravemaskiner hos M.J. Eriksson. Resultaterne herfra var overbevisende, og det er nu samme system, der bliver integreret direkte i Hitachi-maskiner, man fra næste år kan købe i flere europæiske lande.
Ambivalent maskinfører
Afretning kan Earthworks også overtage en del af kontrollen med. Også her skal 3D-designet kodes ind i systemet, men når kontorfolket har gjort det, er maskinførerens arbejde blevet lettere. Vinklen på skovlen samt højden er igen styret af Earthworks.
- Hvis man skal køre og rette af i 12 timer, er man virkelig træt, når dagen er slut. Det er meget hårdt, at koncentrer sig så meget. Der vil det være en lettelse at have systemet til at overtage en del af arbejdet, siger Lasse Holst.
Han er alligevel ikke udelukkende positiv over fremtidsudsigterne.
- Selvom jeg synes, det er fint med fremdrift, kan jeg ikke lade være med også at synes, det er lidt ærgerligt, siger Lasse Holst.
De blandede følelser handler om hans stolthed ved at udføre sit arbejde godt. Med maskinstyring, der tager mere og mere over, kan man i princippet tage en mand fra kontoret og sætte ham til at udføre arbejdet, mener Lasse Holst.
- Der vil stadigvæk være forskel på tempo og kvalitet, hvis man sammenligner en erfaren og en uerfaren maskinfører med maskinstyringen. Men forskellen bliver mindre, siger Lasse Holst.