Abonnementsartikel

Liebherrs båndgraver R 976 er et meget overbevisende bekendtskab.

Den var det helt store trækplaster, da maskinmessen E&H'15 fandt sted i begyndelsen af maj, og selv efter messen fortsætter Liebherrs gravemaskine model R 976 med at imponere. Den cirka 95 tons tunge maskine havde ikke plads til at boltre sig på importøren JMM Groups messestand, men det kan vi heldigvis rode bod på i PowerGear.

Vi fik lov til at lege med maskinmonsteret, og resultatet skuffer ikke. Det skal ikke være nogen hemmelighed, at ingen i vores testteam kan prale af at have mange timers erfaring i en maskine af den kaliber. Liebherr R 976 er dog testet med samme entusiasme og kærlighed til maskiner som altid, og vores testteam har tilladt sig at komme med et par forbedrende bemærkninger. De kan dog kategoriseres som justeringer, og det skal på ingen måde trække ned i det samlede indtryk, hvor Liebherr R 976 leverer et rigtig positivt indtryk.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Gode detaljer

Når man nu har en kærlighed for maskiner, så er det svært ikke at blive imponeret over R 976. Nakken skal lænes godt tilbage for at overskue maskinen, og der skal bruges en del flere skridt for at komme rundt om den.

Men alle de fysiske dimensioner er blot en biting. Det er fortsat en gravemaskine, og det er i dens funktion som gravemaskine, vi har testet den.

Adgangsforholdene kræver lidt tilvænning, hvis man er vant til mindre maskiner. Der er ganske enkelt bare længere op til førerhuset, og man skal holde øje med, at man sætter fødderne de rigtige steder. Det er ganske enkelt et spørgsmål om tilvænning, og er man vant til at arbejde i den størrelse maskine, sidder det på rygraden.

Man sidder godt i det luftaffjedrede førersæde, og alle funktioner sidder inden for rækkevidde. Joysticks er integreret i sædet og følger således sædets bevægelser. På 11 af 15 punkter scorer førerkabinen topkarakter, og ingen steder falder maskinen igennem. Eksempelvis aircondition, varme og ventilation fungerer bare godt. Udsynet til højre generes af gravearmen, men det accepterer testteamet med karakteren "god". Samme dom får udsynet bagud, hvor et bakkamera giver klarhed. Som en god detalje er billedet fra bakkameraet indarbejdet i computerens syv tommer store farvedisplay, og det endda uden at man skal fravælge informationer fra maskinen.

Dog havde testteamet lidt udfordringer med joystickstyringen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Joystickene er elektronisk styrede og ikke hydrauliske som mange andre gravemaskiner. Det skal man lige vænne sig til, siger Jens Suusgaard.

- Følsomheden er en anden, og stikket gav os derfor nogle problemer til at begynde med. Men det kan man justere sig ud af, supplerer Tommy Larsen.

Nemt trods højden

Motoren er heller ikke som de fleste. Det er Liebherrs egen V8 diesel motor, som yder 400 kW, svarende til 544 hk ved 1.800 o/min. Brændstoftanken kan rummer 1.498 liter, og dertil har maskinen en tank til AdBlue på 140 liter. Emissionskravene efterlever Stage IIIB/Tier4i niveauerne, og det sker uden hjælp fra et partikelfilter.

For servicefolket er maskinen naturligvis lidt anderledes. Det kræver en tur op på maskinen for at komme til. I øvrigt en tur godt halvanden meter oppe i luften langs maskinen, hvor vores testteam godt kunne tænke sig et rækværk. Der er nem adgang til motoren og servicepunkterne, og som rutineret mekaniker vender Tommy Larsen tommelfingeren op ad:

- Det er, som det skal være. Det er nemt at komme til, selv om man lige skal op ad et par trin inden. Men alt er fint bygget op.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Som så mange andre entreprenørmaskiner er der flere konfigurationer mulige for interesserede købere. Den testede version havde en bom på 8,6 meter og et gravestik på 3,8 meter. Skovlen kan rumme 4,8 kubikmeter. Ønsker man en større skovl, har det konsekvenser for størrelsen af bom og stik, men i den testede version var der ingen problemer. Alt arbejdede harmonisk, og den våde og lerede jord måtte overgive sig, når R 976 viste muskler.

- Det er imponerende, som den bare maser gennem lerjorden. Det er jo ikke små mængder, den samler op, siger Jens Suusgaard.

Gravemaskinen var desuden ikke udstyret med hurtigskifte, da det ikke er relevant for den funktion, den skal have hos kunden, M.J. Eriksson A/S.

Stærk og stabil

Hydrauliksystemet til redskaber består af to Liebherr pumper med variabelt flow. De leverer hver op til 496 l/min og et maksimalt tryk på 350 bar. Systemet giver ikke på noget tidspunkt udtryk for, at det er i problemer, og så er der en detalje, som teamet sætter pris på.

- Maskinen opsamler energien fra hydraulikken og sender den ud igen. Det kan fint mærkes i håndtagene, når man graver. Når man rækker stikket ud igen, hjælper den opsamlede energi til bevægelsen, forklarer Tommy Larsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Samlet set er det de høje karakterer og positive kommentarer, som testteamet drysser ud over Liebherr R 976.

- Det er en rigtig fin maskine, som både er meget stabil og meget stærk. Joystickene kræver lidt tilvænning, men det er også det eneste, jeg kan sætte en finger på, siger Jens Suusgaard.

Tommy Larsen var ikke helt tilfreds med maskinens evner udi afretning. Dog er han meget positiv omkring maskinen:

- Den er uden tvivl en god maskine, som er meget stabil at grave med. Komforten er godkendt, og som maskinfører har man et godt overblik over omgivelserne.

- Maskinen er som helhed en fin maskine. Krøjekraften ved gravning, synes jeg, er lidt svag, men helheden fejler ikke noget, tilføjer Knud Lynggaard.