Stemas viste den nye Yanmar-minigraver frem for os på en regnfuld dag uden for Trige ved Aarhus.

TRIGE: Maskinteknik og Stemas satte hinanden stævne en af de sidste dage i maj - som også viste sig at være en af de få dage maj, hvor der var regn i store mængder. Det var dog ikke noget, som påvirkede den nyeste minigraver fra Yanmar, som sælger Poul C. Pedersen fra Stemas havde taget med for at vise frem.

Minigraveren lyder navnet Yanmar SV60 og hører til i seks-ton-klassen. SV står for semi-vio.

- I samme klasse har vi allerede en vio-maskine, ViO57, det vil sige en maskine uden bagende. SV60 er altså en semi-vio, som betyder at den har en lille bagende. Det giver maskinen en god stabilitet, og samtidig giver det mulighed for at lave en stor og rummelig kabine, fortæller Poul Pedersen.

Ensrettede maskiner

I kabinen er der arbejdet på at gøre det komfortabelt for maskinføreren.

Der er god plads til arme og ben, og der er ligeledes en god loftshøjde. Derudover er maskiner som standard monteret med luftaffjedret sæde.

- Joystickene er udstyret med proportionalt udtag, som kan trinløs reguleres med 0-82 liter per minut, siger Poul Pedersen.

Kontakter og andre enheder som dozerbladbetjening og hastighedsbetjening på undervogn er ligeledes placeret, for at gøre dem let tilgængelig for maskinføreren.

- Det er samtidig et led i Yanmars politik om at ensrette maskinerne, så placering og betjening er nogenlunde ens i alle deres modeller.

Standard er det måske mest brugte ord, når Poul Pedersen fortæller om minigraveren. Ud over de allerede nævnte, har Yanmar også tilføjet en lang række andre funktioner som standardudstyr. Det er blandt andet bakkamera og aircondition, som altså er med i standardmaskinen.

Yanmar leverer motorer til andre maskinproducenter, og de har da også valgt en af deres egne motorer i SV60'eren.

- Det er den sidste nye - en firecylindret motor med 45 heste. Den er elektronisk reguleret, og den går tilbage til tomgang, når man ikke har betjent hydraulikken i fire sekunder, siger Poul Pedersen.

En stille maskine

Maskinen giver ikke meget lyd fra sig udvendigt. Under optagelserne til PowerGear Preview er det mere summen fra propellerne på Maskintekniks drone, som man hører, frem for Yanmarmotoreren.

- På SV60 er der mulighed for at have to forskellige længder på armen. Det på henholdsvis 1650 millimeter og 1950 millimeter. I dag har vi valgt armen på 1650 millimeter, for det giver den bedste stabilitet, når vi har rotortilt på, siger Poul Pedersen.

Cylinderne er beskyttet på bom, arm og skovl, samt slangebrudsventiler på cylindrene.

- Derudover er der som standard monteret led-arbejdslys forskellige steder, så man kan se, hvad man laver i de mørke timer, siger Poul Pedersen.