Abonnementsartikel

I næsten hele sit liv har 20-årige Jens Melgaard været tæt på maskiner. Nu er han klar til finalen som Danmarks bedste lærling.

På værkstedet hos Maskinpartner i Vejle står Jens Melgaard med en kollega og skruer i en traktor. Han har været bidt af store maskiner siden den helt tidlige barndom.

- Det første ord jeg sagde, var traktor, siger Jens Melgaard.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Nu er han i lære som mekaniker inden for entreprenørmaskiner og om kort tid står han, som en af kun fire lærlinge, i finalen i DBL - Danmarks bedste lærling, hvor den bedste mekanikerlærling for entreprenørmaskiner skal kåres.

Maskinerne tæt på

Faren har eget værksted, bedsteforældrene var landmænd og naboen er entreprenør, så Jens Melgaard har altid været tæt på maskinerne. Efter at have været i 9. klasses erhvervspraktik på et værksted besluttede han sig for at følge den vej. Han valgte dog at tage sin uddannelse på EUX, hvor fag på gymnasieniveau bliver kombineret med en elevplads. Og at det blev hos Maskinpartner, var heller ikke helt tilfældigt. Faren har arbejdet på værkstedet, så Jens Melgaard kendte til stedet.

Han er godt i gang med uddannelsen og skal til svendeprøve næste sommer. Han er færdigudlært omkring oktober 2019.

Vil hjælpe kunderne

At arbejde med at reparere maskiner handler, ifølge Jens Melgaard i høj grad om at hjælpe de dem, der står med akutte problemer med deres maskiner.

- Det bedste ved arbejdet er at hjælpe kunder, der er i nød. Når man kører ud til kunden, får løst problemet og får det hele til at virke igen. Om det er så er store eller små opgaver, siger Jens Melgaard.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I fremtiden drømmer han om sin egen servicevogn, så kan køre ud og hjælpe kunderne direkte på stedet, og efter nogle års erfaring vil han gerne være værkfører.

Ventede på svar

Snart skal det afgøres, hvem der løber med titlen som Danmarks bedste mekanikerlærling inden for entreprenørmaskiner, og Jens Melgaard var overrasket over, at han er med i opløbet. Sammen med en del andre elever tog han en computertest på Erhvervsskolerne i Aars, der varede en halv time. Resultatet af testen, samt hvordan de ellers havde klaret sig i skoleforløbene, var et par af de ting, der var med til at afgøre, hvem der gik gennem nåleøjet og til finalen.

- Nu må jeg se, om jeg kan være med. Det bliver i hvert fald spændende at deltage og få testet, om jeg er så god, som både min mester og lærerne på skolen siger, jeg er, siger Jens Melgaard.

Ingen favoritter

I forhold til konkurrencen vurderer han, at han vil klare sig godt i alle discipliner, men hvis han skal pege på en ting, han håber konkurrencen indenholder, så er det arbejde med el. Han glæder sig til konkurrencen. Selvom han er ikke er så langt i sin uddannelse, som de andre finalister, der har været oppe til svendeprøve, regner han med, at han har en god chance til finalen.

- Så længe at konkurrencereglerne er ens for alle, er jeg sikker på, at jeg klarer mig godt, siger Jens Melgaard.