Abonnementsartikel

Mens de danske forsyningsselskaber opruster på kloakområdet og indlæser alt TV-inspektion i digitale databaser, står det stille i kommunerne, lyder kritik.

Ifølge Danske TV-inspektionsfirmaers Kontrolordning (DTVK), er det essentielt, at kommunerne begynder at bruge nogle af de muligheder, der er, for at indlæse kloaknettet digitalt. Men det sker ikke, lyder det.

Det manglende overblik over tilstanden af kommunernes interne kloaknet koster nemlig samfundet ekstra udgifter hvert år, siger organisationen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hos forsyningsselskabet Vandcenter Syd i Odense klassificerer de ledningsnettet efter kategorierne A, B og C, hvor A er de absolut vigtigste, der under ingen omstændigheder må bryde sammen. Alt TV-inspektion udføres efter nøjagtige intervaller og indlæses, lagres, struktureres, analyseres og præsenteres i Vandcenter Syds GIS-databaser.

- GIS databaserne er grundlaget for alt, hvad vi foretager os i forbindelse med kloaknettet. Det giver os det samlede overblik, så vi altid har styr på den forebyggende vedligeholdelse, der sikrer, at kloaknettet altid er intakt, siger Per Hallager - projektchef ved Vandcenter Syd i Odense.

Den tilgang, som forsyningsselskaberne har, efterlyser formanden for TV-inspektionsgruppen under DTVK, Claus Vangsager, også hos kommunerne.

Der er ifølge ham rigtig mange muligheder for kommunerne for at få TV-inspektionsdata indlæst på en nem og overskuelig måde.

- Der findes i dag mange GIS applikationer på markedet, som også er standardiseret i forhold til DANDAS format og XML. Kommunerne kunne med fordel betale deres forsyningsselskab for at "hoste" kommunens kloakdata, idet forsyningerne i forvejen har både ekspertisen og en dedikeret GIS-database, siger Claus Vangsager.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han understreger, at renoveringen af kloakker ofte sker med udgangspunkt i TV-inspektionen, som derved er hele fundamentet for det videre forløb i forbindelse med renoveringen. Derfor er det vigtigt at levere præcise inspektioner og efter ensartede standarder. Standarder som både rådgivere og de udførende entreprenører kan arbejde videre med.

- Det, kommunerne for alt i verden skal undgå, er, at kloakker falder helt sammen. Hvis kloakkerne falder sammen, og der skal lægges nye rør og graves op, bliver regningen for renoveringen markant dyrere, og systemerne er sat helt ude af funktion i en periode, siger Claus Vangsager.

Ifølge formanden er det altså ikke nok bare at køre en almindelig TV-inspektion.