Abonnementsartikel

Til marts åbner Teknologisk Institut nyt laboratorium, hvor man skal teste og forske i veje og asfalt.

Sidste år udliciterede Vejdirektoratet deres testlaboratorium indenfor asfalt til NCC. Det har givet et hul på markedet, mener man hos Teknologisk Institut (TI). Derfor åbner de til marts deres eget laboratorium.

- Der er et generelt behov for at have et uvildigt laboratorium til at lave prøver til industrien, bygherrer, små grundejerforeninger og alle i vejsektoren, som Vejdirektoratet tidligere selv gjorde. Men vi vil også lave forskningsprojekter. Det er altså både til kontrol og produktudvikling, siger seniorspecialist Ole Grann Andersson fra TI.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Jagt på bedre veje

Tilpasninger til fremtidens trafiksituation er også et område, som det nye laboratorium vil arbejde med.

- På sigt får vi selvkørende biler og andre transportsystemer, og hvordan det vil påvirke vores veje er noget, man skal undersøge, siger Ole Andersson.

- Samtidigt jagter vi fortsat at få veje, som har længere holdbarhed, bedre funktionalitet og så videre, som vi går efter at finde frem til. Vores nye laboratorium favner området bredt. Det vil sige, at vi både kan lave basistest og avancerede test, siger Ole Andersson.

Opgaver spænder vidt

TI vil med laboratoriet sælge flere forskellige ydelser.

- Man kan for eksempel have en grundejerforening, som har problemer med en belægning, de har haft liggende i nogle år. Det kan vi gå ind og kigge på og løse deres udfordringer, siger Ole Andersson og fortsætter:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Tager vi kommuner, eller for den sags skyld Vejdirektoratet, kan vi lave efterprøvninger af leverancer, eller vi kan hjælpe dem, hvis de har nogle specielle behov, der kræver, at man optimerer nogle materialeegenskaber, som passer til den konkrete opgave.

Til industrien vil TI blandt andet kunne teste nye produkter, så der er dokumentation på egenskaberne, inden produkterne bliver anvendt i praksis.

Lige nu er fire mand hos TI i gang med opstarten det nye laboratorium, som efter planen åbner til marts.