Abonnementsartikel

Hollænderhuset i Gl. Skagen har en enestående udsigt, og nu vil huset stå på sikker grund mange år endnu.

Den uspolerede udsigt direkte ud over Skagerrak har en bagside. Hollænderhuset i Gl. Skagen ligger helt ud til havet, og sammen med den smukke udsigt følger også havets evige tryk på kysten. Ny kystsikring ved Hollænderhuset skal dog sikre det historiske hus samt andre huse ved strandkanten.

Hollænderhuset er tegnet i 1917 af den berømte Aalborg-arkitekt Ejnar Packness, der også har slået stregerne til blandt andet Svinkløv Badehotel, og huset er i dag især kendt for at have en unik 360 graders udsigt. Mod vest er der direkte havudsigt ud over Skagerrak helt til Hirtshals. Mod nord er Grenen let at få øje på. Mod øst er Skagen by og Den tilsandede Kirke i synsfeltet. Og mod syd er der en skøn panoramaudsigt over hele idylliske Gl. Skagen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den gamle kystsikring på stranden foran Hollænderhuset har efterhånden klaret næsten 70 år med storme og andre udfordringer fra såvel havet som vejret. Men nu bliver de gamle stenbelagte høfder udbygget og renoveret efter en ny metode, der vil gøre beskyttelsen mod elementernes rasen effektiv langt ud i fremtiden.

Hollænderhuset blev bygget under 1. verdenskrig, og beliggenheden højt oppe på en klittop med en fantastisk udsigt var ikke tilfældig, idet de første beboere var det hollandske ægtepar Carl og Birgitte Berger, der skulle spionere for det krigsførende Tyskland. Carl Bergers opgave var at overvåge skibstrafikken rundt om Skagen og rapportere iagttagelserne via Amsterdam til den tyske hærs hovedkontor i Berlin. Fru Berger sendte efter sigende brevduer sydpå med kodestrimler om halsen.

I krigens allersidste dage blev Hollænderhuset solgt for en slik til konsul Immanuel Stuhr, Aalborg. I dag er det Trip Traps grundlægger, Ib Møller og hustruen Inger, der er indehavere af Hollænderhuset. Huset er netop sat til salg for første gang siden 1977.

Fra tredje klitrække til vandkanten

Da Hollænderhuset blev bygget i 1917, lå det tre klitrækker inde i landet. Men tre år senere i 1920 blev havnen i Hirtshals udbygget med en ny dækmole langt ud i havet, og denne mole ændrede markant på strømforholdene så langt væk som ved Gl. Skagen. Det betød, at kystlinjen blev nedbrudt i et hurtigt tempo, og sandet blev ført ud mod Grenen. Godt 30 år senere var Hollænderhuset derfor truende tæt på vandkanten, men havudsigten var til gengæld helt eminent

I 1949 blev der så etableret kystsikring ud for Hollænderhuset. Det skete efter 25 års heftig politisk debat og efter en indædt personlig kamp af den daværende ejer, Immanuel Stuhr, mod Kystdirektoratet. Men resultatet blev, at Skagen Kommune anlagde en kystsikring med blandt andet seks lange høfder ud i havet. De vendte helt rigtigt i forhold til strømningerne i vandet, og da høfderne var opbygget af store sten på den rigtige måde, har de kunnet holde til storme og store bølger i næsten 70 år. Denne kystsikring inkluderede også nedgravede fyrretræs-faskiner og formåede derfor at holde så effektivt på sandet, at Gl. Skagen med årene igen fik en flot sandstrand.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hollænderhuset overlevede den kritiske periode ved, at der flere år forinden var blevet lagt kæmpestore marksten foran huset, og der i 1949 i forbindelse med anlægget af høfderne blev støbt et nyt fundament helt op under den eksisterende sokkel.

I de seneste år har kystsikringen ved Gl. Skagen trængt voldsomt til vedligeholdelse - ikke mindst efter at juleorkanen Urd i 2017 tog adskillige meter af klitterne og kysten samt et godt stykke af Solnedgangspladsen. En kreds af grundejere i Gl. Skagen valgte derfor at gå sammen om at gennemføre projektet med egen finansiering suppleret med et tilskud fra Frederikshavn Kommune.

Den nye kystsikring strækker sig over fire-fem kilometer af stranden ved Gl. Skagen og går primært ud på at udskifte de tidligere høfder med nye, der er større og længere og er opbygget og stenbelagt efter nye og tidssvarende principper. Første etape forventes afsluttet omkring nytår.