Abonnementsartikel

En 100 ton gravemaskine fra Volvo skabt til nedrivning skal bringe svenskerne helt i front.

Volvo Construction Equipment har for nyligt præsenteret deres hidtil tungeste gravemaskine målrettet nedbrydning. Den store basse har fået modelbetegnelsen EC750E HR, og det er en nedrivningsmaskine med stor rækkevidde og en maksimal bolthøjde på 36 meter. Den kan tilpasses med forlængere og forskellige længdebomme til at blive et nedrivningsredskab med flere anvendelsesmuligheder. Derfor kan den bruges til mange forskellige opgaver, også under jorden og under vand, skriver Volvo CE om maskinen på deres danske hjemmeside.

EC750E HR, der er baseret på Volvos EC750E universalgravemaskine, er blevet grundlæggende ombygget af Volvo med henblik på nedrivning med stor rækkevidde.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Udover at være den tungeste gravemaskine i Volvo-serien, er maskinen også blandt branchens største nedrivningsmaskiner med stor rækkevidde, som lever op til Stage IV.

Flere muligheder

EC750E HR-maskinens fleksibilitet er blandt andet baseret på, at den fås med to nedrivningsbomsæt med stor rækkevidde og et gravebomsæt med forlænger. Den længste af konfigurationerne med stor rækkevidde giver en maksimal bolthøjde på 36 meter samtidigt med, at den løfter et stort redskab på 3,6 ton. En anden konfiguration med stor rækkevidde har en maksimal bolthøjde på 26 meter og bruger et større maksimalredskab på fem ton.

Endelig giver gravebomsættet med en forlænger på 4,4 meter en bolthøjde på 18 meter.

Et vigtigt element i EC750E HR-konfigurationens fleksibilitet er Volvos patenterede hydrauliske modulled. Det bruger en hydraulisk låsemekanisme med to stifter til at skifte mellem stor rækkevidde og gravning.

Ud over modulleddet på den nederste bom er der nu også et hydraulisk modulled mere på forlængerbommen. Samlingen på forlængerbommen er den samme som på gravebommen, hvilket tillader, at bomkonfigurationens vinkel til både forlænger- og gravebommen hurtigt og sikkert kan skiftes mellem "bøjet" og "lige" konfiguration.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Undervogn lavet til nedbrydning

Med stabilitet som grundlaget for både sikkerhed og ydeevne ved nedrivning med stor rækkevidde har EC750E HR en helt ny undervogn. Undervognen, der er særligt fremstillet til nedrivning, er tungere og bredere end undervognen på den større Volvo EC950E gravemaskine. Sammenlignet med EC750E, som den er baseret på, er undervognen til EC750E HR 0,5 meter længere og en meter bredere. Spormålet lyder på 4,3 meter.

En modvægt på yderligere fire ton hjælper med at få maskinvægten for EC750E HR op på 100 ton.

Den tilbagetrækkelige undervogn på EC750E HR har sporrammer, der er nemme at afmontere, og mulighed for demontering/remontering udført af føreren. Det skal gøre, at det er forholdsvist nemt at flytte EC750E HR mellem forskellige arbejdssteder.

Volvo Care-førerhuset har store laminerede glasflader. Det kan også vippes hydraulisk op til 30 grader, hvilket reducerer førerens halsbelastning og træthed, når der arbejdes med stor rækkevidde. Et støvbekæmpelsessystem og kamera på nedrivningsarmen er desuden standard, hvilket giver klare billeder gennem skærmen i førerhuset.