Abonnementsartikel

Markante prisstigninger på særligt råmaterialer og transport vil i løbet af 2019 forplante sig i hele værdikæden i byggesektoren, forudser Inwido.

Prisen på byggematerialer er siden finanskrisens start i 2008 ikke fulgt med den generelle inflation. Byggeomkostningsindekset for boliger fra Danmarks Statistik viser, at prisen på byggematerialer kun er steget cirka 10 procent de seneste 10 år. I samme periode har inflationen været godt 15 procent. Byggeomkostningsindekset viser også, at omkostninger til lønninger i byggesektoren i samme periode er steget med godt 30 procent.

- Vi har haft en lang periode, hvor prisudviklingen på byggematerialer har været negativ, når man korrigerer for den almindelige inflation. Vi forventer, at det nu vil ændre sig, fordi større prisstigninger på både råmaterialer og transport allerede er i gang med at blive implementeret i branchen, forklarer administrerende direktør i Inwido Denmark, Asger Drewes Jørgensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Konkret er Inwidos danske produktionsenheder blevet mødt med større prisstigninger på eksempelvis glas, og det samme er tilfældet for udgifter til transport.

... stigende byggeomkostninger vil bestemt kunne mærkes på bundlinjen i en branche, der på den ene side har præsteret høj vækst og løfter et stort samfundsansvar, men som på den anden side også har udfordringer med at tjene penge og konsolidere sig.

Cheføkonom Bo Sandberg

Dansk Byggeri

Prisstigninger skal dog typisk varsles forud, og derfor går der ofte et stykke tid, inden stigningerne forplanter sig gennem værdikæden. Asger Drewes Jørgensen forventer dog, at mange danske byggematerialeproducenter allerede begynder at indregne stigninger i prislisterne for 2019.

- Prisstigningerne har qua den lange periode med en generel flad prisudvikling været ventet i flere år. Nu er jeg overbevist om, at de kommer, og at vi vil se, at priserne generelt stiger med flere procentpoint på en gang, siger han.

Han siger afslutningsvis, at Inwidos danske selskaber i øjeblikket tager bestik af situationen, men at flere af dem givetvis nu vil prisregulere i 2019.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Rammer bundlinjerne

Hos Dansk Byggeri er cheføkonom Bo Sandberg enig i en stigning i prisudviklingen.

- Noget af det, der har adskilt opsvinget 2014-2018 fra opsvinget i 2004-2007 er, at prisudviklingen i samfundet i denne omgang har været holdt i ro. Det gælder både den generelle inflation, lønudviklingen og priserne på råvarer og materialer, siger han og fortsætter:

- Men på det seneste har vi set en stigende tendens både i byggeriets lønudvikling og i prisen på byggematerialer. Og vi vurderer, at det stigende omkostningspres er kommet for at blive. Trods opsving i byggeriet, steg materialepriserne yderst beskedent med mellem 0,3 procent og 0,9 procent årligt i perioden 2013-2017. Men i begge de to seneste kvartaler i 2018, er prisindekset på byggematerialer steget med 1,9 procent, og meget tyder på, at branchen skal til at vænne sig til årlige materialeprisstigninger i omegnen af 2 procent eller derover.

Bo Sandberg tror, at prisstigningerne vil ramme en branche, som i forvejen kæmper med store omsætninger, men små overskud.

- Man skal huske på, at både lønninger og materialepriser - som de kommer til udtryk i branchens prislister - typisk reagerer med en vis forsinkelse. Og stigende byggeomkostninger vil bestemt kunne mærkes på bundlinjen i en branche, der på den ene side har præsteret høj vækst og løfter et stort samfundsansvar, men som på den anden side også har udfordringer med at tjene penge og konsolidere sig, siger Dansk Byggeris cheføkonom.