Abonnementsartikel

En kirke ved Roskilde, en af hovedstadens største anlægsbyggerier siden Christian den IV, en kontorbygning ved Aarhus samt et besøgscenter på Bornholm er finalisterne til betonpris.

Fire meget forskellige bygninger og anlæg er nomineret til In-situ prisen. Det er Trekroner Kirke i Roskilde, Hammershus Besøgscenter på Bornholm, metroen i København og kontorhuset for HauCon, der er leverandør til betonbranchen.

- I år var der et stort felt af byggerier indstillet til In-situ prisen. Byggerier, der viste spændende anvendelse af betonens enestående formbarhed og anvendelsesmuligheder. De nominerede byggerier er eksempler på, hvordan In-situ beton naturligt anvendes i forbindelse med megatrends som individualisme, urbanisering og bæredygtighed. Det har derfor været en dejlig udfordring at udpege de nominerede, siger Jan Søndergaard Hansen, formand for Fabriksbetonforeningen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De nominerede byggerier er spredt geografisk over hele landet. Men det er tilfældigt, for det er alene brugen af beton støbt på stedet, der tæller, når dommerkomiteen udvælger de nominerede.

De nominerede

Trekroner Kirke i Roskilde består af ni in-situ støbninger. Kirken i Trekroner er tegnet af Rørbæk og Møller Arkitekter, som i samarbejde med entreprenørvirksomheden CG Jensen, har lavet et unikt beton støbearbejde.

Også det Bornholmske besøgscenter Hammershus er nomineret. Besøgscenteret er tegnet af Arkitema Architects, som i samarbejde med både entreprenør og underentreprenør har skabt en unik oase for besøgende, som kun har været mulig ved at støbe betonen på stedet.

I Lystrup tæt på Aarhus har Gudnitz Krabbe Vang Arkitektur & Design skabt virksomhedens HauCons kontorlokaler i in-situstøbte betonoverflader, som står flot i kombinationer af hvid og grå beton.

Den fjerde nominering går til det store københavnske metrobyggeri Cityringen, som består af 17 in-situstøbte stationer og fire skakte. Den nye metrolinje får 17 underjordiske stationer, der er placeret i ned til 35 meters dybde. Alle er de in-situ-støbte.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Prisen bliver uddelt den 28. marts af Fabriksbetonforeningen i Dansk Byggeri til en prisfest sammen med Bæredygtig Beton Prisen og Betonelement-Prisen. Det er alene dommerkomitéen, der udpeger vinderen.