Abonnementsartikel

Tre projekter er blevet nomineret til Bæredygtig Beton Prisen.

Den 28. marts er der prisfest i Dansk Arkitektur Center. In-situ Prisen og Betonelement Prisen uddeles. Til at gøre dem selskab er der også en pris for bæredygtig brug af beton.

- De tre nominerede projekter er valgt, fordi de bruger betonen bæredygtigt på en hel unik måde, siger Julian Weyer, der er en del af dommerpanelet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De tre nominerede er:

Sydhavn Genbrugscenter

I byggeriet af Sydhavn Genbrugscenter har man brugt 100 procent genanvendt beton i stedet for nye sten. Dermed består genbrugsbetonen af hele 40 procent genanvendt materiale. Det er fem gange mere end den nuværende standard for genbrugsbeton.

Züblin står for byggeriet, hvor de blandt andet har brugt en nedrevet HOFOR-skorsten i byggeriet.

Betonkerne sikrer lavt energiforbrug

I erhvervshuset Sonnesgade 11 i Aarhus, der huser arkitektvirksomheden SLETH, restauranten BETA og forlaget Systime, er bæredygtighed i høj grad tænkt ind både i opførelsen og i driften.

Et af de bæredygtige elementer er den in situ-støbte betonkerne, som bærer hele bygningen. Den sikrer et lavt energiforbrug og holder en stabil indendørstemperatur på 21 grader og en stabil luftfugtighed.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Grøn Beton 2

I forskningsprojektet Grøn Beton II har man for første gang nogensinde støbt med en nyudviklet grøn cement og beton, som i fremtiden kan spare klimaet for op til 30 procent af CO2-udledningen.

Det er sket i tre broer ved Rødby og Holstebro samt i en laboratoriebygning på DTU i Lyngby.

Der kan stemmes frem til den 5. marts. Prisen bliver uddelt i slutningen af marts.