Abonnementsartikel

23-årige Kristian B. Larsen har købt sig ind i Hobro-kloakfirma, som han har været en del af, siden han var 10 år.

Det nærmer sig 28 år siden, kloakmester Verner H. Kristiansen etablerede sig som selvstændig med sit firma Kloakdoktoren. Det er 13 år siden, naboens knægt, Kristian, i skoleferierne begyndte at stå og vente på kloakmesteren ude ved vejen hjemme i Snæbum en halv snes kilometer vest for Hobro. Den dengang 10-årige knægt følte sig som i himlen, når han kunne følge med Kloakdoktoren rundt på dagens opgaver.

Nu er der ikke én, men to Kloakdoktorer i virksomheden på Sjællandsvej i Hobro. Kristian B. Larsen har som blot 23-årig købt sig ind i Hobro-firmaet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er nok et glidende generationsskifte, vi har taget hul på, selv om jeg først fylder 54 år i år, siger Verner H. Kristiansen.

Hobroegnens Kloakdoktor er helt tryg ved situationen, selv om hans nye kompagnon kun har 23 år på bagen.

Rigeligt af skolen

- Jeg har været med Verner rundt på alle mulige opgaver, siden jeg begyndte at kunne gå i overalls og gummistøvler, fortæller Kloakdoktoren den Yngre.

Han kender også det firma indgående, som han nu er blevet medejer af. Kristian B. Larsen er udlært hos Verner H. Kristiansen. Og i øvrigt ligner han mester på adskillige områder.

Da Verner H. Kristiansen i sin tid gik ud af skolen, var det med traktorkørekort og jagttegn som de bedste papirer. Da Kristian B. Larsen efter 9. klasse forlod Rosendalskolen i Hobro, havde han fået rigeligt af skolegang, selv om hans lærer mente, at han burde fortsætte i gymnasiet. I stedet gik han i lære som anlægsstruktør og bestod med ros. Han fulgte hurtigt op med at tage kloakmestereksamen med 7 i teori og topkarakteren 12 i den praktiske del.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Alt for mange er i dag fokuseret på, at det er vigtigt, at alle unge mennesker kommer i gymnasiet. Ikke mindst lærere og forældre. Kristian er et lysende eksempel på, at der bør være langt mere fokus på erhvervsuddannelserne, siger Verner B. Kristiansen.

To firmaer

Verner H. Kristiansen grundlagde virksomheden Kloakfirmaet Verner H. Kristiansen i 1991. I 2005 etablerede han sammen med Karl V. Andersen firmaet Karl og Verners Kloakservice ApS specielt med fokus på slamsugning og spuling. Begge firmaer fungerede under paraplyen Kloakdoktoren.

Karl V. Andersen døde efter kort tids sygdom i 2017, og Verner H. Kristiansen har efterfølgende fusioneret de to firmaer under fællesnavnet Kloakdoktoren, som nu altså ejes af ham selv og Kristian B. Larsen.

Firmaet råder i dag over tre lastbiler med slamsugere samt en traktormonteret slamsuger. Hertil også en såkaldt KSA-bil, som er et specialkøretøj til tømning af bundfældningstanke. KSA står for Kombineret Slam Afvander.

Netop i øjeblikket har den 23-årige virksomhedsmedejer sine arbejdsdage i en af slamsugerne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har meget slamsugerarbejde. Vi bruger også en del energi på at tjekke virksomheders kloaksystemer. Og ved hushandler går tendensen i retning af, at flere og flere ønsker en tv-inspektion af kloaksystemet. En slags underjordisk tilstandsrapport over de dele af ejendommen, som ellers ikke tjekkes. Måske i virkeligheden den vigtigste del at få overblik over, siger Verner H. Kristiansen.