Abonnementsartikel

Ajos sætter kameraer på tårnkraner, så krænføreren kan se den byrde, han løfter og ikke styrer i blinde.

Tidligere var kranføreren på en tårnkran afhængig af radiokontakten med en mand på jorden, når han skulle køre såkaldt blindekørsel for eksempel bag bygningselementer eller i en trappeskakt.

- Det er vi fri for med kameraet, der peger direkte mod byrden under kranen. Det giver et mere præcist og sikkert arbejde, siger kranfører Bent Nielsen fra en kabine i cirka 45 meters højde. Han er kranfører for CG Jensen og kører i øjeblikket en tårnkran fra Ajos, hvor der er monteret kamera på den såkaldte kat, som kører vandret og er dér, hvor wiren er hæftet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Super-zoom og et skarpt billede

Ajos har indkøbt seks nye sæt kameraer med tilhørende monitor til kabinen, hvor der er trådløs forbindelse til kameraet. En test af de nye kameraer viser, at de har et kraftigt zoom og et skarpt billede, hvor man kan se, hvad der ligger i forruden på den montørbil, der er zoomet ind på. Der monteres i dag kameraer på omkring halvdelen af de tårnkraner, Ajos stiller op.

- Det er som regel føreren, der ønsker kamera. Det er som med så mange andre hjælpemidler, at man slet ikke kan forestille sig tiden uden, når man først har prøvet det, siger servicemontør Povl Kjær Hillingsø, der har monteret ét af de nye kameraer på kranen, som Bent Nielsen kører for CG Jensen.

Farvel til blindekørsel

På den aktuelle opgave kører Bent Nielsen ofte blindekørsel. Kranen er placeret i en gård, og han henter typisk materialer udenfor bygningerne, hvor han kører i blinde. Han har også en del løft i bygningernes trappeskakter, hvor han ikke kan se byrden eller trappeskaktens præcise afgrænsning på hver etage.

- Især ved kørsel med meget høje tårnkraner, vil det være en stor fordel at have kamera, fordi zoomfunktionen er så effektiv, siger Bent Nielsen.

- Det er første gang, at jeg kører med kamera. Vi har det på vores egen mobilkran. Det giver et mere præcist arbejde, og så giver det væsentlig større sikkerhed. Ud over at vi kan se byrden ved blindekørsel, betyder det også, at jeg kan zoome ind og se, om byrden er gjort ordentlig fast. Det betyder rigtig meget for sikkerheden, siger Bent Nielsen.