Abonnementsartikel

Skift og håndtering af tonstunge hjul til entreprenørmaskiner er en farlig affære, men danskere har fået globalt vind i sejlene med en række løsninger.

VINDERUP: Lars Jørgensen kigger på sin telefon. Der er kommet mail.

- Vi har lige fået to forespørgsler fra Rusland og en fra Argentina, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Lars Jørgensen er medindehaver og administrerende direktør i Just Easy Tools (JET). Virksomheden har specialiseret sig i at fremstille udstyr til håndtering af hjul og dæk. Det er alt fra at bakse rundt med både store og små hjul på et lager til at skifte tonstunge hjul på for eksempel store dumpere i miner.

Trump havde jo revet atomaftalen i stykker, og vi var bange for, at dørene i USA ville blive lukket for os, hvis vi handlede med Iran.

Direktør og indehaver Lars Jørgensen

Just Easy Tools

rich-media-2
Lignende produkter har ofte kun to gribearme. JET's udgaver har tre. De to nederste løfter dækket, mens det øverste holder det fast. Stabiliteten og sikkerheden skulle derfor være kraftigt forøget.

JET har levet et forholdsvis stille liv, siden begyndelsen i 2011. Men i de seneste par år er der sammen med nogle nye produkter kommet flere henvendelser fra virksomheder verden over.

Stor interesse down under

Lars Jørgensen er lige vendt tilbage fra en tur til Australien.

- Jeg tror, det blev til 15 møder alene den første uge, fortæller han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I Australien var der især fokus på JET's grippere. Redskaberne kan monteres på for eksempel en gaffeltruck, elstabler, frontlæsser eller lastbilkran. Gripperne bruger man til at af- og påmontere dækkene, og værktøjer for enden af de tre arme kan man bruge til fælge og ringe.

- Der er sket mange arbejdsulykker i forbindelse med skift af hjul. Med en Easy Gripper er der ikke risiko for, at ringe eller andet pludseligt springer af og rammer montøren, siger Lars Jørgensen.

Lige nu har JET tre forskellige størrelse grippere - til dæk på et, to eller fire ton.

- Selvom de alle har en standardudgave, er vi meget lydhøre overfor de ønsker, som måtte være, siger Lars Jørgensen.

rich-media-4
Kameraet i midten sikrer at maskinfører hele tiden kan se foran sig - og sætte dækket rigtigt på plads. Endnu et kamera øverst til højre kan indstilles, så man kan ramme boltene.

Det seneste eksempel på det er fra netop Australien. Her er maskinerne i minerne ofte større, end JET's redskaber kan klare. Udgaven til fire ton kan gribe over dæk op til såkaldte 49 tommer med en diameter på cirka tre meter. Men australierne vil have dem endnu større. Derfor går JET nu i gang med at opskalere, så man kan få en udgave til 51 tommer dæk med en vægt på seks-syv ton.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- De vil gerne have en udgave, der er endnu større, men nu skal vi have fodfæste på markedet med vores nuværende produkter, inden vi kaster os over mere. Så må vi se, siger Lars Jørgensen.

Lille enhed

Virksomhedens adresse er i et stort kontorfællesskab i det nordlige Holstebro. Men da Maskinteknik aflægger den lille virksomhed et besøg, er det på en landejendom godt 20 kilometer derfra - ved Sahl lidt uden for Vinderup. Her lejer JET sig ind hos en af underleverandørerne, Jokertech.

rich-media-6
Monitoren giver føren overblikket over arbejdet.

Just Easy Tools har ikke mange ansatte. Lars Jørgensen og den teknisk ansvarlige Jens Dalgaard kører en forretningsmodel, hvor næsten alt er outsourcet til især lokale leverandører og samarbejdspartnere.

- Vi holder vores omkostninger nede. Alle komponenter får vi fra vores underleverandører i Danmark, og selv Christian Simonsen, som vi har stort set på fuld tid til at samle og montere, lejer vi fra Jokertech. Men vi skal til at have fundet et par mand mere til at følge med. Det gælder både på teknik og i salg, siger Lars Jørgensen.

Eventyr droppet

JET sælger til alle beboede kontinenter. Men et marked, med et kæmpestort potentiale for den vestjyske virksomhed, valgte man at droppe. I 2018 var Lars Jørgensen i Mellemøsten, nærmere bestemt Iran.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Iran har en kæmpe mineindustri. Ifølge iranerne selv har de over 3500 åbne miner i landet. Vi fandt en god forhandler dernede, og jeg tog derned for at mødes med dem. Det var meget positivt, fortæller Lars Jørgensen.

Verdens efter sigende andenstørste kobbermine ligger i Iran, og her var den danske virksomhedsejer ude at kigge, og det samme med en stor jernmine.

- I kobberminen kørte omkring 1000 store dumpere rundt. I jernminen var der 500. De havde nærmest intet udstyr, så det var oplagt at gå ind på markedet, siger Lars Jørgensen.

Men da han igen var landet i Danmark, kom han alligevel i tvivl.

- Trump havde jo revet atomaftalen i stykker, og vi var bange for, at dørene i USA ville blive lukket for os, hvis vi handlede med Iran, siger Lars Jørgensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

På sigt forventer, JET at USA bliver et af virksomhedens vigtigste markeder.

- Så Iran må vente, til tingene er anderledes.