Abonnementsartikel

Selve flytningen kan klares på en enkelt dag.

Hjørring Kommune har lavet en endelig aftale om flytningen af Rubjerg Knude Fyr. Det skrive kommunen i en pressemeddelelse.

Det er Kjeld Pedersen, Lønstrup Murerforretning, der er valgt som entreprenør på opgaven.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Lønstrup Murerforretning bliver ansvarlig for arbejdspladsen og skal stå for forstærkning af fundament og hele det forberedende arbejde. Fyret sættes på en slags rulleskøjter og flyttes efterfølgende med cirka otte meter i timen. Selve flytningen foretages af BMS Krangården.

- Vi har haft fantastisk og værdifuldt samarbejde med Kjeld Pedersen i udviklingen af løsningen med at flytte fyret. Vi er meget tilfredse med aftalen, som også betyder, at projektet kan realiseres inden for budgettet på fem millioner kroner, som staten har bevilget til opgaven, siger formand for Teknik- og Miljøudvalget i Hjørring Kommune, Søren Smalbro (V).

Kort proces

Det vil tage cirka en dag at flytte fyret 60-80 meter væk fra kystlinjen. Det 23 meter høje fyr beholder derfor dens dramatiske placering på toppen af knuden.

- Rubjerg Knude Fyr har en uvurderlig betydning for hele området og for Hjørring Kommune. Flytningen vil sikre, at den enorme mængde turister, der hvert år kommer til stedet, vil fortsætte med at komme. Vi tager helt klart en risiko med flytningen af fyret, og mange ting kan gå galt. Vi er bare nødt til at turde, for hvis vi ikke gør noget, vil det styrte i havet, siger Hjørring Kommunes borgmester Arne Boelt (S).

Naturstyrelsen, der ejer fyret, har været med i hele forarbejdet og fortsætter som samarbejderpartner gennem hele forløbet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

-Som samarbejdspartnere er vi enige med Hjørring Kommune om, at vi er nødt til at udvise risikovillighed. Kysterosionen er nu så fremskreden, at alternativet til flytningen er, at fyret skal nedtages. Denne løsning bevarer fyret på knuden, en enestående placering, i et helt særligt naturområde, siger skovrider Jesper Blom-Hansen fra Naturstyrelsen.

Fyret bliver flyttet i uge 43.