Abonnementsartikel

Det kan koste op mod seks milliarder kroner over de næste 100 år, hvis Aarhus ikke bruger penge på at forhindre oversvømmelser af veje og bygninger som følge af øget nedbør og højere havvand- og grundvandsstand.

Det kan blive rigtig dyrt, hvis ikke landets næststørste by udviser rettidig omhu i forhold til klimaforandringer. Det fremgår i hvert fald af en rapport fra Cowi, lavet for RealDania i 2017. De samlede skadesomkostninger for Aarhus kan løbe op i seks milliarder kroner frem mod 2117, hvis der ikke gøres noget for at beskytte de truede værdier og arealer mod stormflod og forventede havvandsstigning.

Derfor beder rådmanden for Teknik og Miljø, Bünyamin Simsek (V), nu byrådet om at afsætte midler til at forebygge de mulige skader. Det er næppe muligt helt at undgå skader fra oversvømmelser i fremtiden, men ved at fokusere indsatsen på en lang række områder kan Aarhus tilpasses til mere vand, når de forventede øgede nedbørsmængder melder sin ankomst.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det skal vi selvfølgelig forberede os på, så generne for os alle bliver mindst mulige. Det er vigtigt, at vores veje også fungerer i ekstreme situationer, og vi skal sørge for at hjælpe med til at beskytte folks boliger i det omfang, det er muligt, siger rådmanden.

En indstilling, som på mandag rammer Magistraten, gør status på den hidtidige indsats på området og afdækker behovet for investeringer i anlæg de kommende mange år. I alt vurderes det, at der er behov for 150 millioner kroner over en årrække til at sikre de vigtigste veje i kommunen mod oversvømmelser.

- Vi har nu prioriteret hvilke veje, der er mest udsatte og i hvilken rækkefølge vi derfor skal bruge pengene. Erfaringer viser, at man kan spare mange penge ved at investere i at undgå oversvømmelser, da det er dyrt, hvis først skaderne er sket, lyder det fra Bünyamin Simsek.

Desuden lægges der op til at afsætte 30 millioner kroner til en samlet vandhåndteringsstrategi og til fortsat medfinansiering af aktiviteter i regi af spildevandsplanen.

I 2011 kostede et skybrud i København næsten fem milliarder kroner i forsikringsskader, og i 2013 kostede stormene Allan og Bodil cirka 4,2 milliarder på landsplan.