Abonnementsartikel

I et forsøg vil Vejdirektoratet ændre på belysningen på vejene. Det vil spare energiforbrug svarende til cirka 400 parcelhuses forbrug om året.

Siden februar sidste år har Vejdirektoratet på forsøgsbasis slukket lyset på motorvejsportalerne ved Aarhus og på Fyn. Erfaringerne har vist, at det ikke påvirkede trafiksikkerheden eller afviklingen af trafikken. Det skyldes, at moderne bilers lygter er væsentligt bedre end tidligere, samt at mange bilister bruger navigationssystem. Derfor bliver lyset nu slukket på størsteparten af de tilbageværende motorvejstavler. Dette bringer os på linje med vores nabolande Sverige, Norge, England og Tyskland, hvor man som udgangspunkt ikke anvender portalbelysning. Samtidig nedbringer det lysforureningen af nattehimlen.

Der bliver også en reduktion af belysningen på indfaldsvejene til København. Belysningen på indfaldsvejene i Hovedstadsområdet blev for en stor dels vedkommende etableret for mange år siden, og dens effekt er på visse strækninger yderst begrænset. Vejdirektoratet vil derfor i løbet af efteråret 2019 reducere en del af belysningen på motorvejene i det Storkøbenhavnske område.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Forsøgsperiode

Tilsammen vil disse tiltag spare 1850 MWh om året, hvilket altså svarer til energiforbruget fra godt 400 parcelhuse. Derudover betyder det mindre energiforbrug også, at Vejdirektoratet opnår en årlig besparelse på omkring 3,5 millioner kroner.

- Det er klart, at det også har en betydning, at vi kan spare penge på at nedsætte energiforbruget fra belysningen af vores veje, siger afdelingschef Michael Aakjer Nielsen fra Vejdirektoratet.

- Som statslig myndighed har vi et ansvar for at sikre, at vi hele tiden bruger skattepengene så fornuftigt som muligt. Men det klimamæssige aspekt ved besparelserne i energiforbruget har også vejet meget tungt, tilføjer han.

Herudover er der påbegyndt en udskiftning af belysning til LED-lamper på statsvejnettet. Denne udskiftning sker løbende over de kommende år.

Slukning af motorvejsbelysningen og belysningen på de store vejvisningstavler sker i første omgang som et 1-årigt forsøg, hvor eksterne samarbejdspartnere indgår og bistår med evaluering. På baggrund af forsøget afgøres, om slukningen skal gøres permanent. I forsøgsperioden vil alle belysningsanlæg blive stående, så de kan tændes, i fald der opstår utilsigtede virkninger eller evalueringen viser, at belysningen bør genetableres.