Abonnementsartikel

På overfladen ser Danmarks Statistiks seneste tal for omsætningen i bygge- og anlægsbranchen i år fornuftige ud. Men i juni og juli er væksten i omsætningen gået i stå, særlig markant for anlægsentreprenørerne.

Bygge- og anlægsbranchen kan se tilbage på seks års opsving. Men meget tyder på, at toppen blev nået i første halvår 2019, og at både omsætning og beskæftigelse flader ud i den kommende tid.

- Når det er gået konstant fremad i fem-seks år, er der ikke noget unaturligt i, at man når et toppunkt, hvorefter det går nedad eller i bedste fald stagnerer, siger cheføkonom Bo Sandberg, Dansk Byggeri.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Advarselslamperne blinker

Bo Sandberg har nærstuderet og analyseret de seneste omsætningstal fra Danmarks Statistik. De viser en foreløbig fremgang i omsætningen for den samlede bygge- og anlægsbranche på syv procent i år. Men hele væksten har fundet sted i årets første fem måneder. I juni og juli tilsammen er branchens omsætning faldet med 1,5 procent, og anlægsentreprenørerne er blevet ramt med et dyk på 14,7 procent.

Det får advarselslamperne til at blinke i erhvervs- og arbejdsgiverorganisationen Dansk Byggeri.

- Man skal ikke overdramatisere, for der er selvfølgelig større udsving, når man kun kigger på udviklingen i nogle få måneder. Men for anlægsbranchen er der desværre noget, der tyder på et noget kraftigere fald i både omsætning og beskæftigelse. Vores medlemmer i anlægsbranchen har længe sagt, at der er markant mindre at regne på fremadrettet, og nu kan vi se det sort på hvidt i omsætningstallene, siger Bo Sandberg.

Færre arbejdspladser

Bygge- og anlægsbranchen har allerede mistet godt 400 arbejdspladser hen over sommeren, og der er ikke anlægsprojekter i pipelinen til næste år, som kan modsvare, at eksempelvis Metro Cityringen i København nu er færdig.

- Derfor venter Dansk Byggeri en uhensigtsmæssig rutsjebanetur med nedgang i anlægsaktiviteten fra nu af, og indtil arbejdet med Femern-forbindelsen forhåbentlig begynder planmæssigt i 2021. Derfor er det ekstra ærgerligt, at forhandlingerne om en langsigtet investeringsplan for infrastruktur er udskudt til engang i næste år, siger Bo Sandberg.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I kontrast til anlægsentreprenørerne, kan branchegruppen "færdiggørelse af bygninger" fremvise en foreløbig vækst i omsætningen i år på 8,3 procent og i de to seneste måneder på 6,3 procent.

- Virksomheder, der arbejder med at gøre bygningerne færdig, er netop den faggruppe, som kommer sidst ind i byggeprocessen. Derfor har de opgaver i ordrebøgerne i længere tid end andre faggrupper, selv efter at markedet er vendt, siger Dansk Byggeris cheføkonom.