Abonnementsartikel

ReTec Miljø har leveret en Teuton neddeler på bælter til Silkeborg Genbrug og Affald - den første af sin slags i Danmark.

Tidligere på efteråret fik Silkeborg Genbrug og Affald leveret en ny en-valset grovneddeler på bælter - en Teuton Z 55, den første af sin slags i Danmark.

Pladsens tidligere neddeler levede ikke op til forventningerne. Det gav udfordringer, specielt når der skulle neddeles landbrugsfolie og bigbags. Når materiale var lagt i maskinen, reverserede den ofte, hvilket gjorde processen langsommelig.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Performance test

Maskinen er udstyret med vendbar køler, og det er smart.

Per Lauersen

maskinfører

Silkeborg Genbrug og Affald havde derfor undersøgt markedet grundigt og gennemført et utal af test, inden de besluttede sig for købet af Teuton-maskinen fra ReTec.

- Jeg skulle være 100 procent sikker på, at jeg traf den rigtige beslutning, da maskinen er en dyr investering. Derfor var det et must, at ReTec sagde ja til en performance test, inden det endelige køb. Vi ville teste alt det, som den gamle maskine ikke formåede, så vi havde forinden samlet landbrugsfolie, bigbags og gulvtæpper sammen, fortæller driftleder Kim Mondrup Ewertsen, Affaldscenter Tandskov.

rich-media-2
Stort brændbart neddeles, inden det sendes videre til forbrænding.

Testen blev en ren gennemkørsel af de tre fraktioner.

- Testen blev klaret uden stop, og vi var overbevist. Til hverdag laver maskinføreren nu et miks af alle materialerne fra stort brændbart. Det giver et langt bedre flow og en meget højere kapacitet end tidligere. Det ses tydeligt, at de medbringere, som transportbåndet under valsen er udstyret med, virkelig formår at få materialet ud af maskinen, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Et godt makkerpar

Per Lauersen er en af de tre maskinførere, som er blevet trænet i brugen af Teuton-neddeleren. Det giver et godt ejerskab og samtidig værnes der mere om maskinen med færre brugere.

- Vi fylder maskinen med en gravemaskine med hævesænkbar førerkabine. Det gør, at vi hele tiden kan se, hvad der sker i tragten og kan fordele materialet der, hvor der er plads, fortæller Per Lauersen.

Per Lauersen er uddannet landbrugsmaskinmekaniker og for ham er det naturligt at passe og pleje sin 'makker'. Når maskinen skal tankes, sørger han for at blæse alle filtre af og tjekke olie. En gang om ugen skal den smøres, og det er let at komme til.

- Maskinen er udstyret med vendbar køler, og det er smart. Det støver en del, når vi kører i brændbart affald - og det sætter sig på maskinen og går ind i filtrene. Den gamle maskine stoppede ofte til, så her måtte jeg standse maskinen og blæse filtret rent, så motoren kunne få luft. Her vender køleren retningen, og enten blæser eller trækker luft ind, helt automatisk. Det sparer også en del tid og jeg er mere effektiv, siger Per Lauersen.

Vi sparer tid

- Før tog det en hel uge at neddele den mængde, som neddeleren skulle igennem. Nu bruges maskinen maksimalt tre dage om ugen. Maskinen tager alle materialer, og det er meget positivt. På årsbasis kørte vi før 1300 timer. Vores bud er, at vi nu kan klare samme mængde på 900 timer. Det betyder, at vi får frigivet mange grave- og mandetimer, som kan anvendes andre steder på genbrugspladsen, siger Kim Mondrup Ewertsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Silkeborg Forsyning driver fire genbrugspladser samt et Affaldscenter. Sidstnævnte betjenes dagligt af otte mand.