Abonnementsartikel

Sommerhusejere ved Vejle Fjord har fået et værn mod erosion. Metoden kan hjælpe landet over, mener HedeDanmarks kystsikringsekspert.

Højere vandstand og stærkere storme som følge af klimaforandringerne truer i højere grad de 7300 kilometer, der udgør den danske kystlinje. Særligt private grundejere, hvis kystnære sommerhuse er i risiko for at blive slugt af havet, har i længere tid appelleret til myndighederne om tilladelse til at sikre deres ejendomme.

Blandt andet har ejerne af sommerhuse ved Trelde Næs med grunde ned til Vejle Fjord de seneste år kunnet se passivt til, mens vandet langsomt, men sikkert er kommet tættere og tættere på deres grunde. Fjorden har de seneste år ædt sig otte meter ind igennem skrænten ved sommerhusene.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Nu kan ejerne dog ånde lettet op. Fredericia Kommune har nemlig godkendt ansøgningen om tilladelse til at etablere hård kystsikring i form af en stenskråning, som sommerhusejerne i samarbejde med HedeDanmark indsendte i august, og netop nu bliver den hårde kystsikring til virkelighed.

25-års holdbarhed

HedeDanmarks specialist i kystsikring, projektleder Johnny Pedersen, har hjulpet sommerhusejerne med projektmateriale og ansøgning til kommunen, og han vurderer, at den hårde kystsikringsmodel i form af en stenskråning både er effektiv og holdbar - og nemt kan overføres til sommerhusområder med lignende udfordringer med kysterosion:

- Stenskråningen er egentlig ret simpel og er bygget op af en fiberdug af geotekstil nederst, som sørger for, at sandet ikke bliver taget med af bølgerne. Det er et stykke stof, der ikke bliver nedbrudt, og som kan holde i minimum 25 år, siger han.

Fiberdugen dækkes først af et lag småsten, så geotekstilet ikke ødelægges, og dernæst af større kampesten for at sikre, at det hele bliver holdt på plads - også under storme i området.

Hurtigere sagsbehandling

For at forenkle ansøgningsprocessen og nedbringe sagsbehandlingstiden, når det gælder kystsikring, er opgaven med at tage stilling til ansøgninger om tilladelse til kystsikring overgået fra Kystdirektoratet til kommunerne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Forhåbentlig vil den ansøgning, som vi har været med til at udforme, kunne danne præcedens, så flere sommerhusejere kan få tilladelse til at sikre deres grunde mod havet. Vi står naturligvis til rådighed med vejledning, når det gælder processen omkring kystsikring - både i for til ansøgningen om og etableringen af den kystsikring, private grundejere skulle have behov for, siger Johnny Pedersen.