Abonnementsartikel

Jacob Risbjerg på 21 år fra Hydrema Ringsted har en arv at leve op til ved DBL. Konkurrencens første udgave blev vundet af en af kollegerne fra den danske producent.

AARS: Når den anden udgave af Danmarks bedste lærling - entreprenørmaskinmekaniker - skal findes under Skills til januar, vil der ligesom til første udgave i 2018 være en deltager fra Hydrema. Sidste gang blev DBL holdt i forbindelse med E&H, og her var det Henrik Drastrup fra Hydrema Nord, som endte med at vinde konkurrencen.

Denne gang er det fra den danske producents afdeling i Ringsted, at vi finder en lærling. Her har 21-årige Jacob Risbjerg haft sin lærlingetid, som slutter til januar, hvor han - foruden DBL - også skal have overstået svendeprøven.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Hydremas lærlinge er kendte for at klare sig godt til svendeprøven. Når den seneste vinder i DBL så også er fra Hydrema, giver det et vist pres på skuldrene, fortæller Jacob Risbjerg, der bor i Skibby på den sjællandske halvø Hornsherred mellem Roskilde Fjord og Isefjord.

Gerne et andet mærke

Trods presset ser Jacob Risbjerg frem til konkurrencen, som foregår i Bella Center på Amager.

- Jeg glæder mig helt vildt. Det bliver lidt nervepirrende, at der er tilskuere på, men jeg vil gerne være med for at få en udfordring og prøve noget andet, end man plejer at lave, siger Jacob Risbjerg.

Til spørgsmålet om foretrukne maskinmærker til DBL, ville mange nok forvente, at Hydrema-lærlingen helst så én fra eget firma. Men det er ikke tilfældet.

- Det vil både være godt og skidt, hvis der står en maskine fra Hydrema. Maskinerne kender jeg bedre end andre mærker, men jeg kan også mærke, at folks forventninger bliver skruet op, når det er en Hydrema, jeg skal arbejde på, siger Jacob Risbjerg og fortsætter:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Her på skolen har vi også en Hydrema, og de andre spørger ofte mig til råds. Så tænker jeg shit, for folk forventer lidt, at jeg bare kan svare uden videre.

Landmandssøn på de gule

Vejen til entreprenørmaskinerne kommer fra en barndom med interesse for teknik.

- Min far er selvstændig landmand, så jeg har altid haft interesse for maskiner. Jeg har også kørt motocross, hvor man selv bruger en del tid på at skrue på maskinerne for at holde dem kørende, siger han.

Da karrierevejen skulle vælges, var det et tilfælde, at det blev med entreprenørmaskiner i Ringsted. Med egne ord har Jacob Risbjerg for meget krudt i røven til at sidde på skolebænken, så fremtiden blev sporet ind på maskinmekaniker.

- Om det skulle være inden for landbrug eller entreprenør havde jeg ingen særlige præferencer til. Det var lærepladsen, som afgjorde det, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Som DBL's to andre deltagere, håber Jacob Risbjerg også på opgaver med hydraulik til konkurrencen.

- Vi bliver tæsket gennem det på skolen lige nu. Jeg håber på, vi får en fed opgave med hydraulik, som er udfordrende, men som også er til at hitte ud af, lyder det fra ham.

De bedste ambassadører

DBL skal være med til at skabe interesse om faget blandt unge. Branchen mangler maskinmekanikere, men de er svære at skaffe.

- Der er ikke så mange, der ved, hvad vi laver. Specielt på Sjælland er der nok ikke mange studievejledere, som foreslår folkeskoleelever at gå den vej. Jeg glæder mig til at møde en masse til Skills og fortælle dem om jobbet. Jeg tror, at vi lærlinge er de bedste til at fortælle om faget og mulighederne, siger Jacob Risbjerg.

Når svendebrevet er i hånden, er Jacob Risbjergs tid hos Hydrema slut for denne gang. Han vil gerne en tur til Australien.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er mest for at køre maskiner, men også for at skrue lidt, fortæller han.

Han har ansøgt om en af pladserne gennem "Travel to farm", som hvert år sender unge ud i verden for at arbejde - blandt andet hos landmænd. Det er netop dét, Jacob Risbjerg håber på at få lov til. Hvis det lykkes, skal han af sted til marts og være der et år frem.