Abonnementsartikel

Netmediet A4Nu har mødt en af de medarbejdere, som stod bag opførslen af det stillads på Nørrebro, som blev væltet i starten af december - han beretter om løndumping og ringe arbejdsmiljø.

73 kroner i timen landede lønnen på for stilladsarbejderen Peter fra Litauen, da han arbejdede for DS Byggeri. Samme firma som stod bag opførslen af det stillads, som vrede stilladsarbejdere væltede på Nørrebro i starten af december.

Men det er kun lidt af fortællingen. Det skriver netmediet A4Nu. Peter, hvis fulde navn sløret grundet risiko for repressalier, kan også berette om farlige arbejdsforhold og massivt arbejdspres. Han udtaler følgende:

Artiklen fortsætter efter annoncen

"Der var overhovedet ikke styr på sikkerheden, og vi havde altid alt for travlt. Folk blev presset til at arbejde alle ugens dage og ofte til langt ud på aftenen", lyder det blandt andet.

Ifølge Peter var det især chefen for DS Byggeri, Donatas Aleksandravicius, der var kilden til det dårlige arbejdsmiljø. Ud over byggeriet i Tikøbgade har Peter også arbejdet for Donatas Aleksandravicius firma på byggepladser i Aarhus, Værløse og Allerød. Han siger om sin tidligere chef:

"Donatas havde ingen anelse om, hvad han lavede. Samtidig oplevede mange af mine kolleger, at der blev svindlet med kontrakterne, og de fleste fik deres penge i hånden".

Løndumping 101

Mens Peter arbejdede for DS Byggeri oplevede han flere gange, at han ikke fik den løn, han havde aftalt med byggefirmaets ledelse. Da han havde arbejdet for firmaet i knap fire måneder manglede han og en kollega knap 50.000 kroner i løn.

Ifølge fagforeningen 3F, der har set oplysninger om Peters løn og arbejdstimer, har han fået, hvad der svarer til 73 kroner i timen, mens DS Byggeri hverken har indbetalt til pension, feriepenge eller overtidsbetaling til ham.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Peter er i dag tilbage i Litauen, hvor han arbejder som håndværker. Det har ikke været muligt for Maskinteknik at træffe Donatas Aleksandravicius og høre om hans side af sagen.