Abonnementsartikel

Årets DBL - Den Bedste Lærling for entreprenørmaskinmekaniker afholdes i disse dage til DM i Skills i Bella Center. Det kræver kompetencer og sund fornuft at klare konkurrencen, fortæller en af dommerne.

KØBENHAVN: Hornet er lydt. Starten er gået.

Torsdag morgen begyndte dette års DBL for entreprenørmaskinmekanikerne. De tre deltagende lærlinge dyster om titlen som årets bedste lærling, og i år er konkurrencen kombineret med DM i Skills.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi afholder konkurrencen hver tredje år på Sjælland, og i år var det oplagt at holde den i forbindelse med DM i Skills, fordi det kunne lade sig gøre. Det er ikke alle steder, der er faciliteter til at huse de store maskiner, som lærlingene skal arbejde på, men det kunne de her, fortæller Per Hedetoft, der er konsulent hos Dansk Maskinhandlerforening.

Brug sund fornuft

Det er den 20-årige Mikkel Hammerlund Nielsen fra Rønnede, der er den første deltager efter en lodtrækning. Han skal først fejlfinde på en JBC 3CX Eco rendegraver og derefter på en Case 221 gummiged.

I maskinerne er der indkodet fejl, som både kan være i motoren, på det hydrauliske og på det mekaniske. Fejlene tester lærlingene på deres kompetencer, men de skal også bruge deres sunde fornuft. Det fortæller Martin Jensen, der er montør fra Nicolajsen og Larsen A/S og dommer i konkurrencen.

- Selvom der er meget computerteknologi i maskinerne, så kan en fejlsøgning med computeren ikke løse alt for dem. De skal danne sig et overblik over fejlene, og finde ud af hvilken rækkefølge de vil løse dem i. Det er ikke helt ligegyldigt, hvad man starter med, forklarer Martin Jensen.

Pres på stedet

Udover kompetencer og sund fornuft er det også et stort pres, lærlingene arbejder under.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg må sige, at jeg er glad for, det ikke er mig. De står i et stort område, hvor der er mange mennesker, der kigger på dem og støj og snak. Det er et kæmpe pres at arbejde under, hvor man jo normalt vil stå for sig selv og løse problemerne, siger Martin Jensen.

Modsat mange af de andre konkurrerende lærlinge til DM i Skills, så har entreprenørmaskinmekanikerne ikke kunne træne til præcis det, de skal udføre i konkurrencen.

- Fejlene er den type fejl, som en udekørende montør bliver udsat for. De kan træne i hverdagen ved at problemløse på egen hånd, men de ved ikke, hvilke typer fejl, de bliver udsat for her, fortæller Per Hedetoft.

Giver reklame

Konkurrencen løber de næste tre dage. De to andre deltagere er Jacob Risbjerg fra Hydrema i Ringsted og Mikkel Egebjerg Hansen, der er lærling hos Stemas i Køge.

Udover entreprenørmekanikeruddannelsen er også landbrugsmaskinmekanikeruddannelsen også tilstede til DM i Skills. Uddanelseschef for uddannelserne, Aksel Gaardsted Christiansen, håber, det giver en del reklame for uddannelserne at de er tilstede i København.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Der er stor mangel på arbejdskraft - især på entreprenørsiden og på Sjælland. Så derfor giver det god mening, at vi er her og får fortalt om os, siger Aksel Gaardsted Christiansen.

DM i Skills afholdes i Bella Centret i København, og er åbent for alle interesserede. Der er gratis adgang.