Kantsten rimer på beton, men Trade-Line har fundet et alternativ, som er lavet af genbrugsplast.

FREDERICIA: Naturen på land og ikke mindst havene er fyldt med plastikaffald. Genanvendelse af de mange millioner ton plastik er ikke helt let, men der dukker flere og flere nye produkter op. I Esbjerg har man netop prøvet en ny genbrugsvariant af.

Trade-Line er leverandør til kloakbranchen, og på Kloakmessen i januar havde de nogle nye ting at vise frem.

- Det er en fuldstøbt kantsten i plast, som ved nogle typer opgaver kan være et alternativ til traditionelle betonkantsten, siger ejer og direktør hos Trade-Line, Ole Blach Hansen.

Trade-Line har indført et nyt produkt i Danmark. DuraDrain er en kantsten-serie, der er lavet af plastaffald. Produktet er allerede flittigt brugt i udlandet.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Nogle gange skal man orientere sig mod udlandet, for der findes mange gode løsninger rundt omkring, siger Ole Blach Hansen, som fandt kantstene hos en engelsk producent.

Til specialopgaver

I England har DuraDrain-kantstene været brugt i over 10 år. Det er også her, de bliver produceret. Produkterne er lavet af genbrugsplast blandet med calcium.

- Udfordringen med plastikflasker er, at de typisk består af tre forskellige typer plastik. Calciummet er med til at stabilisere blandingen, siger Ole Blach Hansen.

Kantstene er hule, og fungerer derfor også som afvandingsledning. Det kommer især til sin ret på steder, hvor længdefaldet er begrænset, eller grundvandet står højt.

- DuraDrain kommer ikke til at udkonkurrere løsninger i beton, og det er heller ikke formålet. Serien skal bruges til specialopgaver, siger Ole Blach Hansen.

rich-media-1
Der er ikke behov for løftegrej til elementerne. Pressefoto.

Den engelske producent oplyser, at man indtil videre har leveret 400.000 kantsten med et samlet "forbrug" på næsten 73 millioner flasker med skruelåg. Hver kantsten er 50 centimeter lang og vejer syv kilo. Arbejdsmiljøet bliver derfor også påvirket positivt, når man skal håndtere de forholdsvis lette elementer. Trade-Line er i dialog med producenten om at lave elementer på en længde på 100 centimeter.

Et skridt på vejen

I Esbjerg Kommune har man for nylig lagt kantstenene på en prøvestrækning. De nye kantsten kan naturligvis ikke afhjælpe hele det globale plastproblem. Det er ejeren fra Trade-Line fuldt bevidst om.

- Men det føles nu godt at gøre noget i stedet for bare at snakke. Esbjerg-projektets 300 meter kantsten forvandler godt 108.000 plastflasker med skruelåg til noget nyttigt, og hvis mange kommuner og anlægsentreprenører tager ideen til sig, så kan vi da fjerne noget af plastforureningen og anvende det som råstof til et nyttigt produkt. At der samtidigt spares meget brændstof til transport, fordi produktet er lettere end almindelige kantsten, og at CO2-belastningen mindskes, er endnu flere grunde til at se på de nye kantstenstyper, hvis man er miljøbevidst, siger Ole Blach Hansen.

Foruden DuraDrain har Trade-Line også indført to andre produkter i samme boldgade - DuraKerb og DuraChannel.

DuraKerb-produkterne ligner en traditionel kantsten i både farve og form. Trods deres lave vægt er de stærke og stabile. DuraKerb vil typisk blive anvendt som fortovskantsten i villakvarterer. Indholdet af genbrugsplast er 88 procent.

DuraChannel er elementer med rist. De kan anvendes i alle overflader og er velegnede som lineære overfladedræn på p-pladser og andre udsatte flader. DuraChannel indeholder 70 procent genbrugt plast - det samme som DuraDrain.

Man har af gode grunde ikke erfaringstal om levetid, men simulerede tests og beregninger viser en levetid på 50 år eller derover.