Abonnementsartikel

Byggeriet af en tunesisk cementfabrik skulle overfaktureres, hvis FLSmidth og den tyrkiske entreprenør Prokon-Ekon ville vinde opgaven. De ekstra 30 millioner euro skulle senere udbetales til bygherren, den tidligere præsidents svorger.

Da danske FLSmidth i 2010 indgik kontrakt med et tunesisk selskab om at opføre en fabrik, Carthage Cement, var der lyssky elementer i aftalen. Det beretter Jyllands-Posten. Byggeriet skulle overfaktureres, hvis ikke opgaven skulle tilfalde en kinesisk konkurrent.

FLSmidth og deres tyrkiske entreprenørpartner, Prokon-Ekon, underskrev en aftale med selskabet, der ville opføre cementfabrikken. Aftalen indebar en overbetaling på i alt 30 millioner euro (225 mio. dkk), som ville ryge i lommerne på selskabets to ejere - Lazhar Sta og Belhassen Trabelsi. Sidstnævnte var svorger til Tunesiens daværende præsident Ben Ali. FLSmidth overfakturerede to millioner euro, mens Prokon-Ekon er under anklage for at have overfaktureret 28 millioner euro.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den vundne opgave vakte glæde i den danske ingeniørkoncern, men hvad der stak under, kom først frem tre år senere. Det skete, da mellemmanden Mongi Saadi, som formidlede kontakten mellem bygherre og udførende, ville have kommision af kontraktsummen. Her passede pengene ikke. Af byggeriets samlede sum på 281 millioner euro, var de 30 overbetaling. Det kunne mellemmandens kontaktperson hos FLSmidth, salesmanager Hubert Suinat, oplyse. Han var den ene af to FLSmidth ansatte, der var indblandet i forløbet. Den anden var general manager Martin Stroupal, som underskrev kontrakten med Carthage Cement.

Hos FLSmidth tager man afstand fra det, der skete dengang.

- Ejeren syntes, det var en smart idé, at vi gjorde fabrikken to millioner euro dyrere, mod at han så senere fik de to milloner euro til sig selv. Det sagde vores medarbejdere ja til. Det var en klokkeklar fejl, og det var også et brud på vores retningnslinjer både dengang og nu, siger Flemming Voetmann vicepresident med ansvar for kommunikation i FLSmidth.