Abonnementsartikel

For to år siden kom Caterpillars første modeller i Next Generation serien. Begynderudfordringerne er løst, og produktprogrammet er udvidet til en komplet linje af gravemaskiner.

Der kører nu en lang række af de nye Next Gen gravemaskiner i markedet. Baseret på de erfaringer, Zeppelin Danmark har samlet op gennem de sidste par år, kan leverandøren nu gøre foreløbig status.

Børnesygdomme ryddet af vejen

Zeppelin Danmark erkender, at de første Cat 323 maskiner, som de leverede i efteråret 2018 og foråret 2019, ikke var, som leverandøren ønskede. Det gav frustrationer hos maskinfører og kunder. Det har ikke været hverken optimalt eller tilfredsstillende, og det beklager leverandøren, lyder det i en pressemeddelelse fra Zeppelin Danmark.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men i løbet af de to år, der er gået, er softwaren blevet modnet og væsentligt forbedret.

- Det er nok her, vi kan se den største forskel fra 2018 til 2020. Caterpillar produktgruppen har været igennem 3-4 software-generationer siden sommeren 2018. Hver generation med en forbedring eller en udbedring af et problem, og ja, der har da været noget, der ikke virkede som tilsigtet, eller så logisk, som man kunne tænke sig, men når Caterpillar bliver forelagt et problem, så bliver det løst. Vi som forhandler og Cat som producent står 100 procent bag produkterne, og det er i sidste ende det, der bør give ejeren ro i maven, siger produktchef Anders Thomsen, Zeppelin Danmark.

Maskinstyring, vejesystem og bom-automatik har fået en overhaling, så de børnesygdomme, der var i starten, nu er ryddet af vejen. Det samme gælder for e-fence teknologierne, hvor maskinen fx sikrer, at sving og bom ikke overskrider de i forvejen indtastede værdier.

- Maskinerne lever nu op til de høje forventninger, vi som forhandler, havde til maskinerne. Caterpillars ambitioner med de nye Next Gen har fra starten været skruet højt op. Caterpillar satte sig for at udvikle en helt ny type gravemaskine, som skulle sætte standarden for branchen, siger produktchef Anders Thomsen, Zeppelin Danmark.

Høje ambitioner

Som det innovative fundament for den næste generation af gravemaskiner opstillede Cat fem klare målsætninger:

Artiklen fortsætter efter annoncen

1. Lavt brændstofforbrug

2. Lave serviceomkostninger

3. Bedre komfort og kabine

4. Høj sikkerhed i den daglige brug af maskinen

5. Topmoderne teknologi, der forbedrer produktivitet, effektivitet og arbejdsmiljø

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Her to år efter lanceringen viser erfaringerne, at hardwaren, dvs. selve maskinen virkelig har bestået prøven. Det er absolut de mest pålidelige, stærke og velkørende maskiner nogensinde, der er kommet ud fra Caterpillar fabrikkerne, forklarer Anders Thomsen i pressemeddelelsen.

Ren køreglæde

Brændstofforbruget er som lovet lavt, og kabinens komfort bliver virkelig værdsat af maskinførerne. Poul Anker, som arbejder som maskinfører hos Lendemark Entreprenørforretning kan skrive under på begge dele:

- Maskinen skuffer bestemt ikke mine forventninger. Den har en perfekt kabine med masser af plads med et super godt sæde. Den arbejder effektivt, og selv om det er en større maskine, så bruger den mindre brændstof end den 319, jeg kørte med før, siger Poul Anker.

rich-media-4
Maskinfører Poul Anker er meget tilfreds med Cat 323 Next Gen.

Siden lancering er der kommet en del nye funktioner til. Fx liftassist, som gør, at gravemaskinen kan udføre kranlignende opgaver. Tilt automatik til Cats egen Tilt rotater system samt automatisk genkendelse af arbejdsredskaber.

- Vi står således idag med en Next Generation serie, der dækker helt fra de små minigravere fra 2 - 10 tons og fra 20 tons op til 90 tons. Men det stopper ikke her. Der er allerede en stor linie af bånd- og hjulgravemaskiner i 10-20 tons klassen på vej i 2020 og 2021, slutter Anders Thomsen.