Abonnementsartikel

Der mangler ifølge Teknologisk Institut data for, hvor man finder nye råstoffer til fremtidens byggeri.

Hvor meget sand, grus og ler har vi brug for, når vi bygger vores bygninger? Hvor skal vi få det fra? Og er det virkelig så svært at indvinde sand og grus, når vi bor i et land, der er bygget af lige netop dette?

Der findes ikke et enkelt svar på de spørgsmål, lyder det nu fra Teknologisk Institut, men byggeaffald er et godt sted at starte, forklarer Katrine Hauge Smith, som til daglig arbejder med blandt andet cirkulær økonomi. Hun er desuden medforfatter til en ny publikation om fremtidens byggematerialer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- I publikationen stiller vi skarpt på de mange nuancer, der er i forhold til råstoffer i fremtiden. En af de ting, som der ikke er tvivl om er, at der ikke findes noget enkelt svar på de her spørgsmål, siger Katrine Hauge Smith, som på trods af det, absolut synes at publikationen er værd at læse.

I publikationen stiller vi skarpt på de mange nuancer, der er i forhold til råstoffer i fremtiden.

Katrine Hauge Smith

Teknologisk Institut

- Det primære formål med publikationen er at bringe fakta ind i debatten om råstofmangel i byggeriet og give en nuanceret fremstilling af emnet suppleret med en række nøgletal, fortæller Katrine Hauge Smith.

De råstoffer, som publikationen diskuterer, er mineralske råstoffer i form af sand, grus, ler og kalk i Danmark.

Cirkulær tankegang

Selvom genbrug og genanvendelse af byggeaffald ikke kan erstatte al råstofindvinding, så kan det, ifølge Katrine Hauge Smith, reducere trækket på jomfruelige råstoffer. Cirkulær ressourceøkonomi i byggeriet er derfor en vigtig medspiller i forhold til at få en bæredygtig råstofindvinding.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Der er mangel på valide data, der kan give et præcist indblik i, hvordan råstof- og affaldsstrømme skal styres i fremtiden. Og derfor er data noget af det vi skal have bedre styr på. Der mangler eksempelvis data om, hvor mange mineralske råstoffer, der reelt set er tilgængelige.

rich-media-3
Det bliver sværere og svære at finde de jomfru-materialer, som skal holde byggeriet i gang i fremtiden. Foto: Colourbox.

Der er potentielt store mængder af mineralske råstoffer, men muligheden for indvinding afhænger af en prioritering af arealanvendelsen, forklarer Katrine Hauge Smith og tilføjer, at der også mangler data om, hvilke materialer Danmarks samlede bygningsmasse består af, samt hvornår og hvor de bliver tilgængelige som sekundære råstoffer enten ved nedrivning eller renovering.

Publikationen henvender sig til bygge- og nedrivningsbranchen, råstofbranchen samt affaldsbranchen, og Katrine Hauge Smith håber, at publikationen kan hjælpe med at sætte fokus på udfordringen, ikke mindst den om datamanglen, som også vil kræve samarbejde på tværs af brancher. Man kan hente publikationen her.