Abonnementsartikel

Valtra og firmaet Elisa er gået sammen om at forny en 5G-løsning, der muliggør fjernbetjening af en traktor med 5G-netværket og et 360-kamera.

I marts afslørede Valtra og firmaet Elisa en fjernstyret traktor ved hjælp af ny generation 5G netværksteknologi, skriver Valtra i en pressemeddelelse.

Samarbejdet blev vist ved et åbningsarrangement i Elisa 5G Showroom i Helsinki, Finland. Prototypeløsningen muliggør i realtid, sikker kontrol og betjening af en traktor hundreder af kilometer væk.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Radiostyrede traktorer har været i brug i årevis, men det betyder altid, at man holder sig inden for syne af maskinen. 5G revolutionerer dette, da en traktor nu kan fjernstyres overalt, siger Mikko Lehikoinen, Vice Præsident, Sales & Marketing Valtra.

- Elisa er en af forløberne indenfor 5G-teknologi, både i Finland og internationalt. Den fjernstyrede traktor, der er udviklet sammen med Valtra og introduceret på Elisa 5G Showroom, har genereret en masse interesse. 5G-tjenester og -løsninger vil bringe effektivitet og innovative nye måder at betjene for virksomheder og mennesker. Den fjernstyrede traktor er et meget reelt eksempel på dette, da føreren ikke længere har brug for fysisk at sidde i førerhuset. Vi ønsker at opbygge en bæredygtig fremtid gennem digitalisering, og udvikling af 5G-tjenester er et led i at gøre det til en realitet, siger Kimmo Pentikäinen, Vice Præsident, Business Development, Elisa.

Fjernbetjeningen sker gennem en integreret 5G-forbindelse og et tagmonteret 360-graders kamera. 5G-netværket gør det muligt for chaufføren (på afstand) at modtage en 4K-visning af miljøet i realtid via et par VR-briller (Virtual Reality).

Føreren kan undersøge traktorens omgivelser blot ved at dreje hovedet. Fjernbetjeningen sender sit styresignal via Elisas kommercielle 5G-netværk med høj sikkerhed, skriver Valtra i pressemeddelelsen.

- Når du kører din traktor og drejer på hjulene, har du behov for øjeblikkelig feedback for at give følelsen af at køre. Den korte reaktionstid med 5G gør dette muligt, siger Lehikoinen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fjernbetjening er et vigtigt skridt hen imod fuldstændig fjernstyret kørsel, som kunne blive en realitet for mange slutbrugere inden for det næste årti. Fjernbetjening kan for eksempel bruges til at betjene førerløse traktorer på udfordrende steder eller opgaver, der ville være farlige ved bemandede operationer.

Dette gør en traktor til en endnu mere alsidig løsning og værktøj. Valtra har tidligere lavet fjernstyrede traktorer med lufthavnsoperatøren Finavia.

- Vi vil fortsætte vores arbejde med at forske og udvikle fjernstyringsløsninger. Dernæst planlægger vi at finde ud af, hvordan man justerer billedkvaliteten efter hver opgave, og hvordan fjernbetjening kunne forbedres yderligere med sensordata, der er nyttige for operatøren, siger Lehikoinen.

Valtra-traktorteknologier understøtter allerede fjernbetjening, hvilket vil gøre det lettere at implementere fjernbetjeningsfunktioner. For eksempel er Valtra Connect-telemetri-løsning der bruger 3G-signalet, i brug i over 3.000 Valtra-traktorer over hele verden.